Det har varit ett hektiskt år för Ann-Helén Laestadius. Förra året vann hennes bok "Tio över ett" Augustpriset i kategorin barn och ungdom – och plötsligt fyrdubblades försäljningen av boken.Innan hade jag pratat med en tidigare Augustvinnare som hade sagt att "om du vinner, håll i dig, du kommer att hamna i en karusell som snurrar hur fort som helst." Precis så blev det. Så många författarbesök som jag har gjort i år har jag aldrig gjort, det har varit monsterpass, säger hon.
– Och det är inte bara den aktuella boken som folk fick upp ögonen för, utan också tidigare verk.
– Hela Agnesserien (den så kallade Soppero-kvartetten) fick en jätteskjuts, alla kom ut på pocket, det blev jättebråttom, säger hon.
Annons

Några av årets nominerade till Augustpriset. För många innebär priset en chans att nå ut bredare. Arkivbild. Foto: Claudio Bresciani/TT
Annons
Att Augustpriset har stor betydelse vittnar de flesta i branschen om. Mätt i antal sålda böcker har effekten dock sjunkit en del på senare år, enligt Bonniers försäljningsdirektör Göran Wiberg.
– Förr i tiden dubblerades försäljningen nästan för skönlitterära böcker, men så är det inte längre, säger han och tror att det kan bero på att fler litterära pris nu slåss om uppmärksamheten.
Ändå kan skönlitterära pristagare väntas sälja mellan 20 000 till 40 000 fler exemplar, enligt Wiberg. För de andra kategorierna är motsvarande siffror 5–15 000. Men där är effekterna betydligt svårare att förutse. Delvis beror det på att facklitteraturen är så bred – i år handlar de nominerade böckerna till exempel om allt från Förintelsen till fåglar. Natur & Kultur, som främst satsar på litterära reportage om aktuella samhällsfrågor, har två nominerade fackböcker: Hédi Frieds "Frågor jag fått om Förintelsen" och "Brandvakten" av Sven Olov Karlsson.
– De två böckerna har nått igenom bruset. Men medialt genomslag innebär inte alltid stor försäljning. Hédis bok har gått bra försäljningsmässigt. Sven Olovs bok är mer typisk, vår förstaupplaga ligger på 2 000 exemplar, säger Lawen Mohtadi, förläggare för sakprosa på förlaget.

"För skönlitteratur får nog priset stor effekt oavsett om författaren är känd eller inte men för facklitteratur handlar det mycket om vilken typ av bok och om författaren har ett redan känt namn", säger Brutus Östling, naturfotograf vars böcker når tusentals läsare. Arkivbild. Foto: Dan Hansson / SvD / TT
Ämnet och huruvida författaren är känd är avgörande för facklitteraturen – på ett annat sätt än för skönlitteraturen tror fotografen och förläggaren Brutus Östling. Han är en av dem som brukar nå ut, i snitt säljer han cirka 7–8 000 exemplar av sina egna böcker. När han tilldelades en August 2009 för fotoboken "Att överleva dagen" märkte han en ökad försäljning redan vid nomineringen.
Annons
Annons
– Utan priset hade vi nog hamnat på runt 6–7 000 sålda exemplar och vid nomineringen ökade det till 11–12 000, och så ökade det ännu mer med priset, säger han.

Priset för förra årets svenska barn- och ungdomsbok gick till Ann-Helén Laestadius för boken "Tio över ett". Efter det har också södra Sverige upptäckt henne. "Skåne var en blind fläck tidigare. Jag tror att handlar mycket om att jag skriver om att leva i två kulturer, i många klasser har man ju barn med olika ursprung, som kämpar med sina identitetsfrågor, de gillar den där diskussionen om var man har sina rötter." Arkivbild. Foto: Claudio Bresciani/TT
Men Brutus Östling tycker sig märka att Augustprisets betydelse har avtagit något för facklitteraturen.
– Jag vet att en nominering inte har samma effekt som för elva, tolv år sedan, säger han.
– Priset spelar dock fortfarande stor roll. Flera av de fotoböcker han ger ut säljer exempelvis enbart i cirka 1 000 exemplar. Kommer du upp i 10 000 då är det ju fantastiskt.

Hédi Fried har skrivit en av de fackböcker som nominerats i år. Hennes namn är redan känt och hennes sätt att skriva om Förintelsen unikt – så boken har redan nått ut brett. Arkivbild. Foto: Claudio Bresciani/TT
Priset är det som har störst betydelse för svenska barnboksförfattare, enligt Jenny Blom, försäljningschef på Rabén och Sjögren. Men alla får inte samma genomslag.
– Det är knepigt för det handlar om böcker för 0–3-åringar upp till ungdomar, så det är så otroligt olika målgrupper, säger hon och önskar sig en uppdelning i bilderböcker och textbaserade böcker.

Enligt Lawen Mohtadi är de två fackböcker som nominerats från Natur & Kultur typiska för förlagets utgivning: litterära reportage som griper in i aktuella samhällsfrågor och kopplar dem till större maktstrukturer. Nomineringen skapar ingen större försäljning. "Men om de vinner märks det direkt, de får en helt annan exponering". Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/TT
Generellt återfinns storsäljarna bland de mer textrika ungdomsböckerna. Men de är samtidigt mer beroende av uppmärksamheten: där har den generella försäljningen gått ner de senaste åren medan den ökar i ålderskategorierna strax under, enligt Jenny Blom. Överlag tycker hon dock att samtliga barn- och ungdomsböcker behöver uppmärksammas mer.
Annons
Annons
– Man pratar vitt och brett om vikten av barns läsning men så glöms de böckerna ofta bort i alla fall. En vuxenbok som vinner blir en storsäljare och det händer sällan på barn- och ungdomssidan. Men det är så klart ändå betydelsefullt för den enskilda titeln, den säljer betydligt mer efter ett pris.
Elin Swedenmark/TT
Fakta: Årets nominerade:
Årets Augustpris delas ut i Konserthuset i Stockholm den 27 november. De nominerade är:
Årets skönlitterära bok:
"De kommer att drunkna i sina mödrars tårar" av Johannes Anyuru
"Sidonie & Nathalie. Från Limhamn till Lofoten" av Sigrid Combüchen
"Hastigheten" av Jörgen Gassilewski
"Just nu är jag här" av Isabelle Ståhl
"Rosor, skador" av Jenny Tunedal
"I en skog av sumak" av Klas Östergren
Årets svenska fackbok:
"Ett jävla solsken. En biografi om Ester Blenda Nordström" av Fatima Bremmer
"Frågor jag fått om Förintelsen" av Hédi Fried
"Brandvakten" av Sven Olov Karlsson
"Nära fåglar" av Roine Magnusson, Mats Ottosson och Åsa Ottosson
"Den nya dagen gryr. Karin Boyes författarliv" av Johan Svedjedal
"Är vi framme snart? Drömmen om Europas förenta stater" av Per Wirtén
Årets svenska barn- och ungdomsbok:
"Om dagen tar slut" av Lisa Hyder och Per Gustavsson
"Fågeln i mig flyger vart den vill" av Sara Lundberg
"Anrop från inre rymden" av Elin Nilsson
"För att väcka hon som drömmer" av Johanna Nilsson
"Den förskräckliga historien om Lilla Hon" av Lena Ollmark och Per Gustavsson
"Dumma teckning!" av Johanna Thydell och Emma Adbåge