Annons

Annons

Annons

Furusund-Yxlan-Blidö

Svenska Högarnas fyr får pengar från Riksantikvarieämbetet

Svenska Högarnas fyr får rejält med pengar för den renovering som gjorts under sommaren och hösten.
Totalt får den och Grönskärs fyr ett bidrag från Riksantikvarieämbetet på 760 000 kronor att dela på.

Svenska Högarnas fyr i det yttersta havsbandet ligger i Norrtälje kommun. Någon renovering av fyren har inte gjorts sedan i början av 1990-talet.

En stor renovering av fyren behövdes därför, bland annat för stora rostangrepp i en bärande del av konstruktionen. Under renoveringen, som startade i maj, upptäcktes också att flera delar behövdes bytas ut.

Annons

Den omfattande renoveringen beräknades kosta runt två miljoner kronor. I höstas bidrog Länsstyrelsen med ett extra bidrag på 300 000 kronor.

Annons

Stiftelsen för fyren har tidigare fått 1 118 000 i bidrag från länsstyrelsen, olika fonder och privatpersoner.

Så här såg Svenska Högarnas fyr ut när den renoverades under sommaren.

Bild: Foto: Alf Anderin/Skärgårdsstiftelsen

Finansieringen av renoveringen har hela tiden varit ett osäkert kort. Nyligen fick renoveringen av Svenska Högarnas fyr och Grönskärs fyr i den södra skärgården ett bidrag på 760 000 kronor av Riksantikvarieämbetet, som fördelar pengar till landets alla länsstyrelser. Pengarna tas från kulturmiljöanslaget.

Anslaget är till för att bevara kulturhistoriskt värdefulla byggnader, landskap och fornlämningar. I år har ämbetet fördelat 253 miljoner kronor.

Fyren på Svenska Högarna byggdes 1847. Det är en så kallad Heidenstamfyr, konstruerad av Gustav von Heidenstam, som var far till författaren Verner von Heidenstam. Det är den enda Heidenstamsfyren i Stockholms skärgård.

Fyren automatiserades 1966 och avbemannades 1968. Fyren är den enda Heidenstamsfyr som ännu är tänd och i bruk. Den är klassad som byggnadsminne.


Christina Gunnarsson

0176-795 79
christina.oberg-gunnarsson@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan