Annons

Annons

Annons

Norrtälje

"Bara en folköl till lunch" gav 0,46 promille

"Det måste vara medicinen!" är ett vanligt argument när män stoppas rattfulla. Ett annat argument är "Men jag drack bara en folköl!" Inget av de två argumenten bet på tingsrätten.

Bild: Tony Persson

Annons

En man i 60-årsåldern från Uppsala län körde av färjan i Kapellskär i slutet av sommaren. På kajen var det nykterhetskontroll och mannen visade sig senare ha motsvarande 0,46 promille alkohol i blodet.

Han åtalades för rattfylleri vid Norrtälje tingsrätt eftersom han nekade till att ha kört bil med alkohol i kroppen.

Hans försvar baserades å ena sidan på att han åt diverse mediciner som möjligen på något oklart sätt skulle kunna tillföra alkohol till kroppen, och dessutom påstod han sig visserligen ha druckit ett par sexor whisky kvällen innan, men "bara en folköl" till lunchen. Det är oklart om lunchen intogs på färjan eller på Åland, och likaså oklart om ovanan vid finska ölsorter lett till att det bilisten trott vara folköl kan ha varit något starkare än så.

Annons

Annons

Tingsrätten redde ut frågan om medicinerna; ingen av de mediciner mannen sade sig ta innehöll etanol eller ombildades till etanol inne i kroppen.
Och vad beträffar det gamla argumentet "bara en folköl" (som landets tingsrätter hört nära nog sedan förste misstänkte rattfulle mannen ställdes inför rätta) avfärdade tingsrätten det på vanligt vis:

Siffrorna från provtagningen talar sitt tydliga språk; mannen var över gränsen för rattfylleri och döms därför. Oavsett vad det var i glaset och hur många glas som faktiskt togs.

Straffet blev 40 dagsböter à 210 kronor, sammanlagt 8 400 kronor. Frågan om mannens fortsatta körkortsinnehav avgörs av Transportstyrelsen i ett separat ärende.

Fotnot:

För den som tänker köra bil efter att ha druckit en svalkande folköl kan det vara bra att tänka på att "bara en folköl" inte är så bara och faktiskt bör undvikas.
Enkel matematik ger vid handen att alkoholen i 50 centiliter 3,5-procentig folköl motsvarar alkoholen i 25 centiliter extra stark 7,0-starköl, eller omräknat till 40-procentigt brännvin en sup på drygt fyra centiliter (4,375 centiliter för att vara exakt).
Inget man bör chansa med alltså.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan