Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Reidar Carlsson: Bra att M:s gruppledare Bino Drummond avvisar SD-samarbete

Det är bra att Bino Drummond, Moderaternas nyvalde gruppledare i Norrtälje kommun, utesluter ett SD-samarbete i kommunen. Eftersom de båda partierna knappast får egen majoritet har Moderaterna dock inget att vinna, men mycket att förlora, på ett sådant samarbete.

Norrtälje styrs i dag av en minoritet bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet. Det blev resultatet av valet 2014 där inget av de traditionella blocken fick majoritet, utan Sverigedemokraterna blev vågmästare.

Inget av blocken ville samarbeta med Sverigedemokraterna 2014. Kjell Jansson, Moderaternas dåvarande gruppledare, ville dock att alliansen skulle styra vidare med Sverigedemokraternas passiva stöd, men utan att samarbeta med detta parti. Den uppfattningen har han även fört fram senare.

I onsdags tycktes det komma nya riktlinjer från Moderaternas nye partiledare, Ulf Kristersson, om lokalt samarbete mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Bild: Fredrik Sandberg, TT

Annons

Moderaterna centralt har hittills också satt stopp för samarbete mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna på kommunnivå. Men i onsdags tycktes det komma nya riktlinjer från Moderaternas nye partiledare, Ulf Kristersson. I en intervju i Aftonbladet sa han att "man inte ska ha nationella pekfingrar som ska tala folk till rätta lokalt, att de inte får skapa en majoritet eller en kommunstyrelse som bygger på en viss parlamentarisk förutsättning". Moderaterna på riksnivå skulle alltså inte lägga sig i om Moderaterna på kommun- eller landstingsnivå samarbetade med Sverigedemokraterna.

Annons

Sverigedemokraterna har på central nivå lagt sig mycket nära Moderaterna i många frågor. Samma gäller här i Norrtälje. I fjol röstade Sverigedemokraterna till exempel på Moderaternas budgetalternativ, vilket man dock inte gjorde i år. Målet för Sverigedemokraterna är dels att locka M-väljare, dels att fler och fler moderater skall se Sverigedemokraterna som en möjlig samarbetspartner. Genom ett M-samarbete skulle Sverigedemokraterna slippa den pariastämpel som partiet har i dag.

Moderaterna och Sverigedemokraterna fick tillsammans drygt 35 procent av rösterna i kommunvalet i Norrtälje 2014, vilket gav 22 mandat av kommunfullmäktiges 61. Det är alltså långt från majoritet. Opinionssiffrorna tyder på en uppgång för Sverigedemokraterna i valet, men den lär inte räcka till M-SD-majoritet. Fler partier lär inte heller vara intresserade att delta i eller stödja ett M-SD-samarbete. För Moderaterna i Norrtälje finns det därför inte mycket att vinna med ett SD-samarbete.

Annons

Det är bra att Bino Drummond utesluter ett SD-samarbete och därmed håller rågången mot deta parti, vars värderingar fortfarande genomsyras av partiets rasistiska och nazistiska förflutna.

Bild: Stig-Göran Nilsson

Därtill kommer att ett sådant samarbete skulle orsaka stor splittring inom Moderaterna. Flera av Norrtäljes moderater har uttalat sig kraftfullt mot allt samröre med Sverigedemokraterna.

Det är därför lätt att förstå att Bino Drummond, Moderaternas nyvalde gruppledare i Norrtälje kommun, utesluter ett SD-samarbete och i stället vill ha en borgerlig majoritet. Det är också bra att han håller rågången mot Sverigedemokraterna, vars värderingar fortfarande genomsyras av partiets rasistiska och nazistiska förflutna.

Annons

Och för hans skull var det kanske tur att han uteslöt ett SD-samarbete. Aftonbladet har nämligen i efterhand kompletterat sin intervju med Ulf Kristersson, eftersom han ringt upp redaktionen och velat förtydliga. Enligt Ulf Kristersson menade han "självklart inte att Moderaterna skulle söka lokal regeringsmakt genom förhandlingar med SD". I stället är Moderaternas hållning fortfarande densamma överallt, även lokalt: "Vi förhandlar, kompromissar, eller samregerar inte med SD."


Reidar Carlsson

0176-795 61
reidar.carlsson@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan