Annons

Annons

Annons

Ishockey

Tre Kronor laddade för OS med hockeygodis – vann mot Tjeckien: "Riktigt bra"

Tre Kronors resa mot Sydkorea har börjat. Den inleddes med 5–3 på hemmaplan mot Tjeckien, och flera spelare kan säkerligen redan känna sig säkra på en OS-biljett efter att ha bjudit de svenska fansen på några drömmål.
– Kul att se, tycker förbundskaptenen Rikard Grönborg.

Fullsatt – 5 500 åskådare i Behrn arena fick se en svensk seger mot Tjeckien.

Bild: Veronika Ljung-Nielsen

Tre Kronors första steg mot OS-turneringen i Sydkorea togs i ett fullsatt Behrn arena i Örebro. En match som bjöd på en hel del mål och underhållande spel, även om det också var två lag som av naturliga skäl har en bit kvar innan OS-formen är på topp.

Ett något trögstartat svenskt lag hade märkbart kämpigt med att hitta rytm och linjer i spelet, där flera spelarna ibland svårt att hitta varandra och tjeckerna ofta stressade fram misstag som ledde till målchanser.

Tjeckien tog ledningen i powerplay efter ett backskott som styrdes förbi Jhonas Enroth i det svenska målet, men kvitteringen kom omgående när Dennis Everberg hittade nätet med ett skott som den tjeckiske målvakten Pavel Francouz nog kunde ha tagit.

Annons

Annons

Gästerna tog ledningen på nytt i den andra perioden efter ett klassmål av Michal Birner, till vardags i den schweiziska ligan, som sköt i krysset förbi Enroth mot ett något passivt svenskt försvar.

– Spelarna är rätt ovana med att spela på det här sättet, det kommer bli bättre allt eftersom, säger förbundskaptenen Rikard Grönborg.

Sverige skulle dock vända på steken, och det var Skellefteåkedjan med Joakim Lindström, Pär Lindholm och Oscar Möller som gjorde det. Att de tre har en vana av att spela tillsammans även till vardags märktes tydligt, de skapade chanser på rad och var Tre Kronors klart bästa formation.

Kul – till slut. Sverige bjöd publiken i Örebro på flera drömmål.

Bild: Veronika Ljung-Nielsen

Särskilt Joakim Lindström, SHL:s poängligaledare, briljerade. Passningen till Oscar Möllers 2–2-kvittering var lysande, och 3–2-målet var också ren klass, ett enkelt men ack så snyggt skott i krysset i powerplay, där Pär Lindholm smart skymde målvakten.

– Oscar och jag har spelat tillsammans väldigt länge, Pär har vi spelat med den här säsongen och förra, vi tränar med varandra dagligen och snackar mycket om vårt spel och hur vi ska hitta varandra, säger Joakim Lindström, som dock betonade att det inte alls är givet att de tre från Skellefteå AIK ska spela tillsammans.

Men redan nu, efter den första träningslandskampen, ser hela Skellefteåkedjan i det närmaste OS-klar.

Annons

– Riktigt bra, det var de som tog tag i det i andra peroden för oss, berömmer Rikard Grönborg.

Tjeckien skulle kvittera, för andra gången i powerplay, men Sverige hade inte briljerat klart. När ett nytt powerplay-tillfälle dök upp i början av den tredje perioden stod trion Linus Omark, André Petersson och Dick Axelsson för matchens delikatess till 4–3. Omark lade en magisk passning till Petersson, som snabbt spelade till Dick Axelsson som fick öppet mål – mycket vackert.

Annons

Det räckte dessutom inte med det – samma trio avgjorde matchen med ett samarbete som höll mycket hög klass. Omark hittade Axelsson, som visserligen lade en ganska dålig passning till Petersson – men fick tillbaka pucken och bjöds öppet mål för andra gången till 5–3.

Den trion stärkte säkerligen sina OS-aktier ytterligare även om målen kom i en inte alltför viktig match mot Tjeckien.

Även Johan Ryno stod för bra spel och borde ha gjort några mål på de lägen han hade.

– Powerplay var väldigt, väldigt bra, tycker jag. Kul att se "Dicken" i powerplay, sen finns det en del i spelet vi kan fila på också, säger Rikard Grönborg.

Målvakten Jhonas Enroth hade det stundtals lite kämpigt, även om han också räddade en del väldigt klara målchanser och inte alltid fick så mycket hjälp av medspelarna. Även backarna Jonas Fransson, Magnus Nygren och Jonas Ahnelöv behöver nog slipa på OS-formen.

Noterbart är att Simon Bertilsson, Rasmus Dahlin, Fredrik Pettersson och Robert Nilsson alla stod över onsdagens match.

Annons

Tre Kronor fortsätter förberedelserna inför OS när Karjala cup drar vidare i Finland. Sverige möter Kanada på fredag och Finland på lördag, samtliga matcher i turneringen spelas i Hartwall arena i Helsingfors.

Matchfakta / Landskamp

Sverige–Tjeckien 5–3 (1–1, 2–2, 2–0)

Första perioden: 0–1 (12.55) Jakub Nakladal (Andrej Nestrasil, Lukas Radil), spel fem mot fyra, 1–1 (14.45) Dennis Everberg (Anton Lander, Jonas Ahnelöv).

Andra perioden: 1–2 (1.55) Michal Birner (Michal Repik, Tomas Kundratek), 2–2 (9.53) Oscar Möller (Joakim Lindström), 3–2 (12.07) Joakim Lindström (Staffan Kronwall), spel fem mot fyra, 3–3 (15.22) Lukas Radil (Jakub Klepis, Jakub Nakladal).

Tredje perioden: 4–3 (8.25) Dick Axelsson (André Petersson, Linus Omark), spel fem mot fyra, 5–3 (17.42) Dick Axelsson (André Petersson), spel fem mot fyra.

Skott: 24–23 (5–13, 13–5, 6–5)

Publik: 5 500 (Behrn arena, Örebro).


Andreas Hanson

08-550 921 38
andreas.hanson@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan