Annons

Annons

Annons

Edebo

Reidar Carlsson: Självklart ska Hallstavik ha ett modernt badhus

Det är inte mer än rätt att även Hallstavik nu får ett bra och modernt badhus. Men det är nu viktigt att ha kontroll på kostnaderna när badhuset byggs. Det får inte bli som vid badhuset i Norrtälje stad, som blev 38 miljoner dyrare än budgeterat.

Hallstaviks badhus byggdes 1939, för nästan 80 år sedan. Det är slitet och omodernt. Kakelplattor släpper, bassängen läcker och reningsanläggningen har brister. Byggnaden har lappats och lagats i många år, men nu går det inte längre.

Norrtälje stad har fått ett nytt och fint badhus på Södra berget. Rimbo har också ett modernt badhus. Det är därför inte mer än rätt att även Hallstavik, den tredje av Norrtälje kommuns stora tätorter, har ett bra och modernt badhus.

Hallstaviks badhus byggdes 1939, för nästan 80 år sedan. Det är slitet och omodernt.

Bild: Johan Wahlgren

Nu verkar det också bli så. Kommunens kultur- och fritidsnämnd har beslutat att föreslå att ett nytt badhus byggs i Hallstavik. Kommunfullmäktige skall fatta det slutgiltiga beslutet, vilket är tänkt att ske i december.

Annons

Annons

Inget parti röstade emot när kultur- och fritidsnämnden fattade sitt beslut. Säkerligen är nämndens beslut också förankrat i kommunledningen, vilket betyder att det finns pengar avsatta till bygget, som beräknas kosta cirka 60 miljoner kronor. Det enda som kan stoppa ett beslut i december är då någon form av formalia.

Om beslutet inte stoppas borde det nya badhuset vara klart för invigning 2019 eller 2020. Men det kan bli senare. Det finns alltid risker för att den här typen av projekt blir försenade, till exempel om det blir någon form av överklagande.

Mycket viktigt blir nu att ha kontroll på kostnaderna när badhuset byggs. Det får inte bli som vid badhuset i Norrtälje stad, som blev 38 miljoner dyrare än budgeterat. Så stora felbudgeteringar är självklart inte acceptabla. Det gäller därför att göra en realistisk budget från början och sedan se till att denna följs.

Dessutom gäller det att räkna in alla extrakostnader runt det nya badhuset. I Norrtälje fanns inte några pengar till att förbättra vägen till det nya badhuset med i budgeten, och i dag, tre år efter invigningen av badhuset, är vägen ännu inte upprustad.

Det är inte mer än rätt att även Hallstavik nu får ett bra och modernt badhus.

Bild: Måna J Roos

Eftersom ett nytt badhus behövs i Hallstavik, och alla partier vill bygga ett sådant, kan man fråga sig varför beslutet dröjt så länge. Ett nytt badhus i Hallstavik fanns med som en av punkterna i Socialdemokraternas handlingsprogram inför valet 2014. Socialdemokraterna fick också makten i kommunen efter valet, tillsammans med Miljöpartiet och Centerpartiet. Trots detta är det inte förrän nu som något förslag finns framme.

Annons

Annons

En viktig orsak till detta kan vara badhusets placering. Kultur- och fritidsnämndens förslag är att lägga det nya badhuset bredvid utomhusbadet i Hallstavik. Detta har det funnits många synpunkter på, precis som det fanns många synpunkter på placeringen av utomhusbadet innan detta byggdes för snart tio år sedan. Men nu tycks det ändå finnas en ganska stor enighet kring var det nya badhuset skall ligga.

Den placeringen borde göra att risken för extrakostnader minskar, eftersom det nya badhuset kan använda samma tillfartsvägar och parkering som utebadet. Eftersom utebadet och det nya badhuset enligt uppgift kommer att används under olika säsonger borde denna parkering inte behöva byggas ut. Men det gäller ändå att granska riskerna för extrakostnader noga, så att det inte dyker upp några överraskningar i badhusbassängen.


Reidar Carlsson

0176-795 61
reidar.carlsson@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan