Ican grundades i 2007 i Melbourne, Austrailien med syfta att verka för en värld utan kärnvapen. Sedan starten för 10 år sedan har organisationen nu över 400 partnerorganisationer i över 100 länder.
Den norska Nobelkommitén ger priset till Ican för att organistionen "mer än någon annan bidragit till att ge insatserna mot en värld utan kärnvapen en ny riktning och ny vigör".
Annons
"Vi lever i en värld där risken för användandet av kärnvapen är större än det har varit under lång tid. Vissa stater moderniserar sin kärnvapenarsenal, och det finns en verklig fara att fler länder försöker att skaffa kärnvapen, exemplifierat av Nordkorea. Kärnvapen är ett konstant hot mot mänskligheten och allt liv på jorden", skriver den norska Nobelkommitén i sin motivering och fortsätter senare:
Annons
"Ican har varit den ledande aktören i civilsamhället för att nå ett förbud mot kärnvapen genom internationell lagstifnting. Den sjunde juni 2017 beslutade 122 av FN:s medlemsländer att skriva under "Avtal för ett förbjudande av kärnvapen". Så snart som 50 av länderna har ratificerat avtalet, så kommer förbudet mot Kärnvapen att träda i kraft och kommer då att bli införlivad i internationell lagstiftning för alla de länder som är del av avtalet."
Tio senaste fredspristagarna
►2016: Juan Manuel Santos
►2015: Tunisiens nationella dialogkvartett
►2014: Malala Yousafzai, Kalilash Satyarthi
►2013: Organisationen för förbud mot kemiska vapen
►2012: EU
►2011: Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee och Tawakkul Karman, kvinnliga frihetskämpar.
►2010: Liu Xiaobo, kinesisk dissident.
►2009: Barack Obama.
►2008: Martti Ahtisaari, diplomat, f d finsk president.
Annons
►2007: Al Gore, miljöaktivist, f d amerikansk presidentkandidat samt FN:s klimatpanel (IPCC).
Eric Fiedler
019-15 50 64
eric.fiedler@mittmedia.se