Annons

Annons

Annons

Tre amerikaner får Nobelpriset i medicin

Årets Nobelpris i medicin tilldelas Jeffrey C Hall, Michael Rosbach och Michael Young.
Trion får priset för sin forskning om den biologiska klockan, rapporterar SVT Nyheter.
Pristagarna får dela på nio miljoner kronor.

De tre pristagarna; Jeffrey C Hall, Michael Rosbach och Michael Young.

Bild: Jonas Ekströmer/TT

Forskarnas upptäckt handlar om den "inre klockan". De tre pristagarna har lyckats förklara hur människor, djur och väster påverkas av dygnets faser, och hur människor anpassar fysiologin efter de olika faserna, rapporterar DN. Ett exempel är hur människan påverkas vid jetlag.

Annons

Annons

Vid lunchtid hade Nobelkommittén fått tag i två av de tre pristagarna. Michael Rosbach reagerade så här när han fick beskedet via telefon:

You are kidding me!

I ett pressmeddelande beskriver Nobelkommittén mer om pristagarna:

"Livet på jorden är anpassat efter vår planets rotation. Att levande organismer har en biologisk klocka som kan förutsäga och anpassa deras biologi till dygnets regelbundna växlingar har sedan länge varit känt, men hur fungerar ett sådant urverk? Jeffrey C. Hall, Michael Rosbach och Michael W. Young lyckades lyfta på locket till cellernas inre klocka och kunde visa hur den fungerade. Deras upptäckter förklarar hur växter, djur och människor optimerar sin fysiologi så att den är väl förberedd inför dygnets olika faser."

Thomas Perlmann, ordförande i Nobelkommittén för fysiologi eller medicin, presenterade pristagarna vid en presskonferens i Stockholm på måndagen.

Bild: Jonas Ekströmer/TT


Beatrice Emmerik

019-15 52 92
beatrice.emmerik@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan