
Bildning, Finland 100 år och Irland är teman för årets bokmässa. Men mycket av debatten handlar om bojkott, högerextrema krafter och alternativa arrangemang.
Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
Bokfesten rullar i gång. Det är i alla fall så vi bokälskare brukar se på Bokmässan i Göteborg, när den närmar sig. Författarseminarier, mingel och massor av spännande titlar.
Men i år är det annorlunda. I stället för fokus på böcker, bibliotek och bildning har en stor del av förhandsdiskussionen handlat om bojkott, nazister, Nya Tider och alternativa scener.
Förra året vacklade mässan fram och tillbaka när det gällde den högerextrema tidningen Nya Tider. Det slutade med att Nya Tider fick vara med.
Annons
Så också i år. Ett beslut som fick till följd att en rad författare och översättare bestämde sig för att bojkotta mässan. I stället arrangeras alternativa litteraturscener på olika håll i Göteborg.
Annons
Rätt eller fel att medverka? Rätt eller fel att bojkotta? Det är en svår fråga.
Det är lätt att känna sympati för författare och översättare som väljer att inte delta, som en protest mot hur högerextrema krafter flyttar fram sina positioner.
Å andra sidan ger vi dem alldeles för mycket makt, om vi låter dem ta över delar av den offentliga arenan. Att finnas på plats är ett sätt att försvara demokratin, att visa att vi andra - och vi är som bekant många - inte tänker backa, tystna eller försvinna, när de höjer sina röster.
Att finnas på plats är ett sätt att försvara demokratin, att visa att vi inte tänker backa, tystna eller försvinna
Bland de internationellt mest kända namnen valde kenyanske Ngugi WaThiong'o att avstå från mässan, medan indiska Arundhati Roy kommer dit. I Dagens Nyheter förklarade hon sitt ställningstagande med att hon "tror på det fria ordet och det oförskräckta lyssnandet" och att hon inte vill låta högerextremister kapa mässan.
Mässan har, som vanligt en rad teman. Ett av dem är bildning. Andra är Finland 100 år och Irland.
Det känns som ett tecken i tiden att bildning lyfts fram, med en rad seminarier. I år har det kommit flera böcker på temat, bland annat Per Svenssons och Thomas Steinfelds "Bildningen på barrikaderna".
Annons
Bildning är hårdvaluta i en tid av polarisering och högljutt tyckande. Bildning handlar om att ta till sig kunskap, reflektera och utvecklas. Att öppna nya dörrar, lyssna, se mönster. Förhoppningsvis kan bildning och kunskap också hjälpa oss att slå vakt om de goda krafterna.
Annons
Bildning är hårdvaluta i en tid av polarisering och högljutt tyckande
Och glöm inte att bokmässan handlar om en hel del annat än kända författare och trängsel i montrar.
Patrik Lundberg formulerar det så väl i en krönika i Aftonbladet, där han lyfter fram alla de lärare och bibliotekarier, som besöker mässan och tar del av seminarier om biblioteksutveckling, pedagogik och barnlitteratur. För dem är mässan en chans till viktig fortbildning.
"Skol- och biblioteksväsendet är och förblir samhällets bästa vaccin mot fanatism, våld och totalitära ideologier", skriver han.
Det har han rätt i. Vi ska vara rädda om våra lärare och bibliotekarier. De behövs mer än någonsin i en tid när mörka krafter rör sig på våra gator och torg.
Läs också: Här är Roslagsförfattarna som är med på bokmässan
Margaretha Levin Blekastad
0176-795 60
margaretha.levin@mittmedia.se