Annons

Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Sverige bör underteckna konventionen om kärnvapen

Regeringen måste avvisa USA:s inblandning i vår utrikespolitik och Sverige måste underteckna FN-konventionen om förbud mot kärnvapen, skriver Börje Nordström.

Nu har kärnvapnen åter kommit i blickpunkten. Nordkorea har visat att landet kan framställa vätebomber. Utan kärnvapen menar de att de riskerar att gå samma öde tillmötes som Afghanistan, Irak och Libyen.

Det är förstås omöjligt att säga om Nordkorea hade bombats sönder och samman om de avstått från kärnvapnen. Men i Libyen hade antagligen skolor och sjukhus funnits kvar om de haft kärnvapen 2011.

Ty den avskräckande effekten av dessa vapen skall nog inte underskattas. Dessutom anses kärnvapen vara "fattigmans vapen" och att bygga upp ett konventionellt försvar med samma avskräckningseffekt låter sig inte göras.

USA:s försvarsminister James Mattis har nu ställt krav på Sverige att inte underteckna FN-konventionen om förbud mot kärnvapen. Vi måste kräva att vår regering avvisar denna inblandning i vår utrikespolitik och att Sverige undertecknar FN-konventionen, skriver Börje Nordström.

Bild: Pablo Martinez Monsivais, TT

Annons

Annons

Kärnvapen har funnits sedan 1945 då USA som bekant fällde två bomber av olika konstruktion över Hiroshima respektive Nagasaki. Fyra år senare fanns kärnvapen även hos Sovjetunionen. Vätebomber har funnits sedan 1952 (USA) och 1961? (Sovjetunionen). Så småningom hade alla segrarmakterna i andra världskriget skaffat kärnvapen.

I Sverige lyckades en stark folkopinion på 1950-talet stoppa planerna på svenska kärnvapen. 1963 sade riksdagen formellt nej till att utrusta vårt försvar med sådana vapen. Därefter har den svenska linjen varit att verka för att kärnvapnen skall bort.

1968 fanns det ett FN-fördrag mot spridning av kärnvapen vilket började gälla i mars 1970 då 43 medlemsstater undertecknat det. Fördraget innebär att endast de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd får ha kärnvapen. Nordkorea undertecknade fördraget 1985 men lämnade det 2003. Indien, Pakistan och Israel har aldrig undertecknat fördraget.

I juli i år röstade 121 länder, däribland Sverige, för en FN-konvention om ett generellt förbud mot kärnvapen. Resolutionen skall undertecknas den 20 september.

Nu har det dykt upp ett aber: den minoritet i vårt land som är anhängare av svenskt Nato-medlemskap menar att Sverige är förhindrat att underteckna konventionen. Detta på grund av att ett undertecknande skulle omöjliggöra ett medlemskap i Nato.

Annons

Kanske har de en poäng där. Men då erkänner de samtidigt att Sverige inte längre är ett självständigt land och kräver därmed att linjen från riksdagsbeslutet 1963 skall frångås till förmån för ett direkt militärt samarbete med Nato.

USA:s försvarsminister James Mattis har nu ställt krav på Sverige att inte underteckna FN-konventionen. Vi måste kräva att vår regering avvisar denna inblandning i vår utrikespolitik och att Sverige undertecknar FN-konventionen om förbud mot kärnvapen.

Börje Nordström, Norrtälje


www.norrteljetidning.se

redaktionen@norrteljetidning.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan