Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Reidar Carlsson: Bino Drummond lär efterträda Kjell Jansson

Kjell Jansson (M) avgår som oppositionsråd i Norrtälje kommun. Efter tolv år som kommunalråd och oppositionsråd får någon annan ta över. Det mesta pekar på att det blir Bino Drummond, som i dag är biträdande oppositionsråd och som Kjell Jansson och Moderaterna de senaste åren gett mer och mer utrymme och tyngre och tyngre poster.

De fyra borgerliga partierna tappade sin majoritet i Norrtälje kommun vid valet 2014. I stället blev det ett oklart läge med Sverigedemokraterna som vågmästare

Dåvarande kommunal­rådet Kjell Jansson (M) ville försöka fortsätta att styra kommunen tillsammans med de övriga allianspartierna. Det ville dock inte Centerpartiet och Liberalerna, eftersom de inte ville bli beroende av Sve­rigedemokraterna. Efter långa förhandlingar bildade Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljö­partiet kommunstyre. Kjell Jansson fick avgå.

Han hade då varit kommunalråd i nio år, efter att ha efterträtt partibrodern Christer Candal 2005. Efter nio år var Kjell Jansson tveklöst kommunens ”starke man”. Många menade att hans makt var alldeles för stor, och att han var maktfullkomlig och bestämde även på områden där andra egentligen hade ansvaret. Moderaternas stora tapp i kommunvalet 2014 kunde tolkas som att väljarna hade tröttnat på Kjell Jansson och ville ha förändring.

Annons

Annons

Efter långa förhandlingar bildade Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljö­partiet kommunstyre efter valet 2014. Kjell Jansson fick avgå och lämna över till Ulrika Falk (S).

Bild: Anders Sjöberg

Men Kjell Jansson hade också många supportrar. Han hade varit handlingskraftig som kommunalråd och bland annat lyckats få Norrtäljes genomfartsled Västra vägen bygg efter att denna varit en långbänk i över 50 år. Många tyckte att det var Kjell Janssons resultat som var det viktiga, och struntade i bristerna vad gällde förankring och delaktighet.

För Kjell Jansson blev därför valet 2014 en stor omställning. Många trodde att han snabbt skulle tröttna som oppositionsråd och hoppa av.

Men så blev det inte. Kjell Jansson fann sig snabbt i sin roll. Han verkade trivas riktigt bra med att kunna ta ut svängarna mer när han inte längre hade samma ansvar.

Det mesta talar för att det blir 35-årige Bino Drummond som efterträder honom. Han är i dag biträdande oppositionsråd, och Kjell Jansson och Moderaterna har under de senaste åren gett honom mer och mer utrymme och tyngre och tyngre poster.

Bild: Mattias Hansson

Men nu har han till sist tröttnat. Nu avgår han som gruppledare och oppositionsråd, och låter någon annan ta över.

Det mesta talar för att det blir 35-årige Bino Drummond som efterträder honom. Han är i dag biträdande oppositionsråd, och Kjell Jansson och Moderaterna har under de senaste åren gett honom mer och mer utrymme och tyngre och tyngre poster, som han skött på ett bra sätt. Han känns därför som en naturligt val som Kjell Janssons efterträdare, även om det kan bli överraskningar.

Annons

I stället tänker Kjell Jansson satsa på läns- och rikspolitiken. I dag sitter partikamraten Göran Pettersson i riksdagen, och eftersom han inte ställer upp till omval, hoppas Kjell Jansson att få hans plats. Detta är dock inte alls säkert, även om Kjell Jansson som ordförande för Moderaterna i Stockholms län har en stark position. Dels finns det många andra villiga kandidater, dels pekar opinionssiffrorna just nu på att Moderaterna går kraftigt tillbaka här i länet.

Annons

Men Kjell Jansson lär klara sig ändå, även om han inte kommer in i riksdagen. Han har ju en bakgrund som murare, och sådana lär det bli stor efterfrågan på de kommande åren när det skall byggas många tusen nya bostäder i Norrtälje stad.

Dessutom tillträdde ju Kjell Jansson som kommunalråd innan de nya pensionsreglerna trädde i kraft. Det innebär att han får full kommunalrådspension, eftersom han varit kommunalråd och oppositionsråd på heltid i tolv år.


Reidar Carlsson

0176-795 61
reidar.carlsson@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan