Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Reidar Carlsson: Dags för en misstroendeförklaring mot Stefan Löfven?

Allianspartierna måste enas om en strategi. Tycker de till exempel att statsminister Stefan Löfven nu är så insyltad i IT-skandalen på Transportstyrelsen, att en misstroendeförklaring skall riktas mot honom, trots att det skulle innebära en regeringskris ett år före valet?

Statsminister Stefan Löfven (S) har nu två gånger på kort tid tvingats ge efter för Alliansens hot om misstroendeförklaring. Först tvingades han sparka inrikesminister Anders Ygeman och infrastrukturminister Anna Johansson för deras inblandning i IT-skandalen på Transportstyrelsen. Och i helgen tvingades regeringen dra tillbaka två skatteförslag och förändra ett tredje.

Det här innebär att det inte blir något förslag om höjd skatt för egenföretagare, inte heller om lägre höjning av brytpunkten för statlig inkomstskatt. Däremot står regeringen kvar vid förslaget om flygskatt, men skatten sänks något och dessutom kompenseras vissa flygplatser för den skada flygskatten innebär.

Anna Johansson fick avgå eftersom hennes statssekreterare inte informerade henne, och hon var ansvarig för hon hade utsett inkompetenta medarbetare. På samma sätt är Stefan Löfven ansvarig för att han har valt medarbetare som gör så grava misstag att de tvingas avgå.

Bild: Vilhelm Stokstad, TT

Annons

Annons

Det är mycket bra att de båda skatteförslagen stoppas. Det är sämre att flygskatten finns kvar, eftersom den har liten miljöeffekt och inte styr mot miljövänligare flygbränslen. Däremot är det bra att skattens negativa effekter för glesbygden minskar. Glesbygdskompensationen visar att även S-MP-regeringen till sist insett att kritiken mot flygskatten har varit motiverad.

Allianspartierna drar nu tillbaka sina hot om misstroendeförklaringar mot ministrar på grund av skatteförslagen. Det är bra. Även om flygskatten finns kvar, så är den förändrad. Det finns därför inte tillräckliga skäl för att fälla ett statsråd bara på grund av den skatten.

För Stefan Löfven är detta en mycket stor prestigeförlust. Det visar hur svag hans regering är, och att han inte kan strunta i att hans regering inte har stöd av riksdagens majoritet. Så har han gjort hittills, och det är bra att Allianspartierna nu sätter hårt mot hårt. Det är också helt fel att kalla Allianspartiernas agerande för "cirkus" som finansminister Magdalena Andersson (S) gjorde i helgen. Det är S-MP-regeringens förakt för riksdagens majoritet som tvingat Allianspartierna att agera.

Men även om Stefan Löfven nu slipper ett hot om misstroendeförklaring, så kvarstår fortfarande hotet mot försvarsminister Peter Hultqvist på grund av hans agerande i samband med IT-skandalen på Transportstyrelsen. Den skandalen tog en ny vändning i söndags kväll, när statsministerns statssekreterare Emma Lennartsson plötsligt avgick, och förklarade att hon gjort "misstag" som gjorde att hon inte kunde sitta kvar. Hon hade fått information från Säpo tidigare än hon förut hade sagt, men inte förstått det allvarliga i informationen.

Annons

Annons

Emma Lennartssons "misstag" innebär att skandalen kommer pinsamt nära statsminister Stefan Löfven. Anna Johansson fick avgå eftersom hennes statssekreterare inte informerade henne, och hon var ansvarig för hon hade utsett inkompetenta medarbetare. På samma sätt är Stefan Löfven ansvarig för att han har valt medarbetare som gör så grava misstag att de tvingas avgå.

Allianspartierna måste nu enas om en strategi. Skall de hålla kvar vid hotet om misstroendeförklaring mot Peter Hultqvist? Skall hotet utvidgas till fler ministrar, som EU- och handelsminister Ann Linde, som tidigare var Anders Ygemans statssekreterare? Eller är Stefan Löfven nu så insyltad, att en misstroendeförklaring skall riktas mot honom, trots att det skulle innebära en regeringskris ett år före valet?


Reidar Carlsson

0176-795 61
reidar.carlsson@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan