Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Båtägare är otåliga - flera toatömningsstationer i Norrtäljeviken är ur funktion

Alla sugtömningsstationer för båtar i Norrtäljeviken var på tisdagen ur funktion enligt transportstyrelsens hamnkarta. Och båtägare börjar bli otåliga.
- Jag har legat i Gräddö sedan i går i väntan på att det ska fixas, men ger upp nu och går i land, säger en båtägare.
NT gjorde en rundringning på onsdagen och det visade sig att det nu finns en som fungerar igen.

Från och med 2015 måste alla fritidsbåtshamnar i landet, enligt lag, ha anläggningar för att ta emot toainnehåll. Det är sedan dess olagligt att tömma sina tankar i havet. Anledningen är framförallt att avföringen bidrar till övergödning, och därmed algblomning. Det finns numera 13 anläggningar i Norrtälje kommun.

Problemet är, enligt flera båtägare som hört av sig till Norrtelje Tidning under tisdagen, att många av dem är ur funktion.

– I hela Norrtäljeviken finns inte en enda en som är i bruk. Vi måste åka till Furusund eller Arholma där närmaste station som är brukbar finns, säger seglaren Ronny på tisdagen efter att ha legat i Gräddö ett helt dygn i väntan på att få tömma sin toatank.

Annons

Annons

Han har följt Transportsstyrelsens sida för fritidsbåtar - hamnkartan.se - för att hålla koll på när någon av de närmaste stationerna fixats. På sidan finns alla hamnar och koordinaterna för var tömningsstationerna ligger uppgivna.

Under hela hans väntan har de fem närmaste stationerna - alla i Norrtäljeviken - haft en ilsket röd markering, vilket indikerar att det är en icke fungerande sugtömningsstation.

– Nu ger vi upp och åker hem, säger han.

NT har varit i kontakt med Norrtälje kommun under onsdagen och från deras håll menar man att de endast ansvarar för sex av kommunens 14 stationer. Resten ligger utanför deras ansvar och resurserna för att hålla koll på de andra stationerna finns inte.

– Vi har fått in en anmälan på vår station i Furusund och den är åtgärdad, säger Fredrik Klingstedt på Norrtälje kommun.

NT gjorde en rundringning till de privata aktörerna som ansvarar för de stationer som var markerade som ur funktion på transportstyrelsen hamnkarta.

Norrtälje gästhamn: Har sugtömningsstation som fungerar.

– Den i Norrtälje gästhamn fungerar som den ska, det måste vara att de på transportstyrelsen inte har blivit uppdaterade om att den blivit reparerad, säger Sten Hollstrand, ägare av Gräddö marina som arrenderar gästhamnen i Norrtälje.

Annons

Gräddö gästhamn: Reparatör har varit där. Inväntar delar.

Fejan och Lidö: Ur funktion.

Norrtälje Seglarsällskap: Inget svar.


Grethel Hjuberger

0176-795 82
grethel.hjuberger@mittmedia.se


Alexander Hellsing

Alexander.Hellsing@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan