Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Pratade Alliansen med varandra?

Maud Olofsson köpte Nuon för 89 miljarder (miljarder, inte miljoner). Maud vägrade komma till förhör hos KU. Visste Fredrik Reinfeldt om den affären eller inte, undrar Dan Persson, Yxlan.

Angående Gustaf Svenungssons ledare måndag den 24 juli. Intressant historieåterblick. Men jag tycker att ledaren utelämnade åtminstone ett par intressanta uppgifter.

Annie Lööf var Näringsminister våren 2014. Hon visste då om att IT-verksamheten på Transportstyrelsen skulle outsourcas. Hade dåvarande alliansen något regeringssammanträde om frågan med tanke på alla känsliga uppgifter? Den frågan var kanske inte så viktig, eftersom Alliansen kramar om allt som kan outsourcas och privatiseras. Maud Olofsson köpte Nuon för 89 miljarder (miljarder, inte miljoner). Maud vägrade komma till förhör hos KU. Visste Fredrik Reinfeldt om den affären eller inte? De skyllde på varandra och vi medborgare/skattebetalare fick inget veta.

Annons

Annons

Självklart ska nuvarande regering granskas angående denna affär, men även historien innan.Ledaren avslutades med "Frågan är hur mycket statsministern visste." Den frågan var lika relevant med Nuon-affären, eller hur? Inte många röster restes då för att ge oss svar.

Dan Persson, Yxlan

NT KOMMENTERAR

Beslutet att flytta Transportstyrelsens IT-tjänster från Trafikverket till IBM togs 2012 av dåvarande generaldirektören Staffan Widlert. Detta gjorde dels för att Transportstyrelsen upplevde att Trafikverket inte skötte IT-systemen tillräckligt bra, men även för att det skulle spara 200 – 300 miljoner kronor för myndigheten. Transportstyrelsen hade vid den tidpunkten inte någon koll på vilken information som var skyddsvärd och vilken som inte var det, varför det inte lyftes till politisk nivå. Det är först under 2015 som personer inom myndigheten slår larm för säkerhetsrisker och det är även då som de första indikationerna kommer olika departement till dels. Det är därför svårt att lasta någon annan regering än nuvarande för informationsläckan hos Transportstyrelsen.

Vad gäller Nuon är det en annan fråga. Det rör sig om mycket pengar, absolut, men det rör sig inte om rikets försvar och hemlig information, vilket den här läckan gör. Det är väldigt mycket viktigare med korrekt information när det gäller rikets säkerhet. Att Ygeman (S), som i ett år hade kännedom om läckan, inte pratade med statsministern om det är ytterst anmärkningsvärt. Den stora lärdomen efter Nuon-affären är snarare att staten inte ska leka investmentbankir och köpa på sig en massa bolag.

Gustaf Svenungsson, vikarierande politisk redaktör Norrtelje Tidning


www.norrteljetidning.se

redaktionen@norrteljetidning.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan