Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Gustaf Svenungsson: Högt spel av Löfven

Med tanke på att Löfven aviserat att han inte tänker lämna frivilligt vid en valförlust 2018, utan endast om Alliansen blir större än de rödgröna, är det svårt att ta hotet att regering avgår om Hultqvist faller seriöst.

Redan innan presskonferensen var i gång var det klart att statsminister Stefan Löfven (S) varken tänkte avgå eller utlysa nyval, utan att det var en regeringsombildning på gång. Tre ministrar fick gå, två kom till och försvarsminister Peter Hultqvist (S) blev kvar.

Anders Ygeman (S) och Anna Johansson (S), ansvariga för Säpo och Transportstyrelsen, hade enligt Löfven begärt entledigande från regeringen. Frågan är om det var en frivillig avgång eller en tvingad. Enligt statsministern hade Alliansen riktat två seriösa misstroendevotum och ett oseriöst, vilket måste tolkas som att Löfven medger att de två före detta statsråden misskött sina uppdrag. Ygeman är däremot kvar i den socialdemokratiska toppen då han föreslås efterträda Tomas Eneroth som gruppledare för S i riksdagen. Eneroth blir i stället befordrad till infrastrukturminister.

Annons

Annons

Redan innan presskonferensen var i gång var det klart att statsminister Stefan Löfven (S) varken tänkte avgå eller utlysa nyval, utan att det var en regeringsombildning på gång.

Bild: Erik Simander/TT

Statsministern var däremot oerhörd tydlig med sitt stöd och förtroende för försvarsminister Peter Hultqvist (S). Försvarsministern hade inte gjort något fel överhuvudtaget och är oerhörd viktig för rikets säkerhet menade Löfven. Statsministern gick så långt att han sa "Försvarsminister i min regering är Peter Hultqvist", vilket i en enkel värld bara kan tolkas på ett sätt - faller Hultqvist faller regeringen.

Men så enkelt är det inte med politik. Löfven sa även att han, om riksdagen avsätter Hultqvist, skulle han hantera det då. Med tanke på att Löfven aviserat att han inte tänker lämna frivilligt vid en valförlust 2018, utan endast om Alliansen blir större än de rödgröna, är det svårt att ta hotet att regeringen avgår om Hultqvist faller seriöst.

Men så enkelt är det inte med politik.

Regeringsombildningen var ett smart drag av Löfven. Han fick möjlighet att stuva om i regeringen och kunde poängtera att han är en statsminister som tar ansvar. Han kommer dock ha svårt att sälja in bilden av sig själv som en ansvarsfull regeringschef. Han har uppenbart inte förstått den stora fara för riket som informationshaveriet i hans regering har skapat. En ansvarsfull statsminister håller ordning på sina ministrar och är underrättad om hot mot rikets säkerhet, vilket Löfven kraftigt har misslyckats med.

Annons

Hur hanterar oppositionen situationen då? Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna står fast vid sitt misstroende mot Hultqvist. Moderaterna har kryptiskt meddelat att misstroende kan riktas även på icke-legala grunder, vilket bör tolkas som att de fortsatt vill fälla Peter Hultqvist.

Annons

En ansvarsfull statsminister håller ordning på sina ministrar och är underrättad om hot mot rikets säkerhet, vilket Löfven kraftigt har misslyckats med.

Vi väntar fortfarande på Centerpartiets och Liberalernas respons, men det vore svårt att se något annat än att de också står kvar vid sitt misstroende. Dels på grund av att Hultqvist har missköt sitt uppdrag, dels på grund av uppvisad svaghet om de backar men också på grund av vikten att hålla ihop Alliansen inför valet 2018.

Alliansen spelade ett högt spel med sina misstroendevotum. Löfven gav med sig till två tredjedelar men spelade lika högt tillbaka. Alliansen borde våga spela högt en gång till för att visa att rikets säkerhet och ansvarsutkrävande är viktigare än enskilda statsråd.


Gustaf Svenungsson

gustaf.svenungsson@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan