Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Gustaf Svenungsson: Snart kan Ygeman ta fler fikaraster

Löfven har ett sista ess i rockärmen, nämligen extraval. Det skulle skjuta upp misstroendevotumet tills efter valet, men det skulle vara en sanslöst otacksam valrörelse för Socialdemokraterna.

Beslutet om misstroendevotum var inte ett helt väntat beslut, men väldigt välkommet. De tre ministrar som med nästan all säkerhet, på ett eller annat sätt, kommer få gå är inrikesminister Anders Ygeman (S), försvarsminister Peter Hultqvist (S) och infrastrukturminister Anna Johansson (S). Alla tre har på olika sätt förverkat sitt förtroende som minister och sitt ansvar för rikets säkerhet.

Anna Johansson, ansvarigt statsråd för Transportstyrelsen, har bevisligen inte haft kontroll på vad hennes myndighet gjort och att hennes generaldirektör brutit mot lagen.

Löfven kan också dra slutsatsen att han under rådande omständigheter inte kan leda landet och därmed avgå som regeringschef.

Bild: Emma-Sofia Olsson, SvD, TT

Annons

Anders Ygeman har haft kunskap om läckan men har inte sagt något till statsministern. Enligt Ygeman beror det på att "Det här är information som man inte kan prata om på fikarasten" samt "Det krävs att man är i speciella lokaler för att kunna delge den här typen av information". Det är två väldigt besynnerliga uttalanden. Man får hoppas att Ygeman och Löfven ses oftare än när de dricker kaffe och äter mazariner i lunchrummet. Till exempel i det säkerhetspolitiska råd som Löfven inrättat.

Annons

Peter Hultqvist har enlig egen utsago vidtagit de åtgärder som Försvarsmakten ansåg nödvändiga för att garantera rikets säkerhet. Han har dock också underlåtit sig att informera statsminister Löfven, vilket måste ses som att frångå sitt ansvar för rikets säkerhet.

Man får hoppas att Ygeman och Löfven ses oftare än när de dricker kaffe och äter mazariner i lunchrummet.

Vad som blir statsminister Löfvens drag är ännu oklart. Att välja att sparka en minister, vilket med största säkerhet skulle vara Johansson, räcker inte för att blidka oppositionen eftersom Alliansen inte kan backa från kravet om att alla tre ministrar ska bort. Att byta ut alla tre innan riksdagen hinner fälla dem, vilket tar 10-15 dagar, skulle visa att Löfven trots allt kan visa lite ledarskap. Men Ygeman och Hultqvist är inte vilka ministrar som helst, de är några av Löfven tyngsta och mest populära ministrar.

Löfven kan också dra slutsatsen att han under rådande omständigheter inte kan leda landet och därmed avgå som regeringschef. Det skulle tvinga Anna Kinberg Batra (M) att visa sitt regeringsunderlag, vilket med tanke på det senaste halvårets diskussioner lär bli intressant.

Annons

Men Ygeman och Hultqvist är inte vilka ministrar som helst, de är några av Löfven tyngsta och mest populära ministrar.

Annons

Löfven har ett sista ess i rockärmen, nämligen extraval. Det skulle skjuta upp misstroendevotumet tills efter valet, men det skulle vara en sanslöst otacksam valrörelse för Socialdemokraterna. De skulle behöva få människor att tro att de kan ta ansvar och visa att de är regeringsdugliga, vilket efter den senaste veckans regeringshaveri får ses som en synnerligen svår uppgift.

Antagligen väjer Löfven att göra en regeringsombildning innan oppositionen hinner fälla de tre ministrarna. Det är det alternativ som är minst skadligt för regeringen och Löfven skulle antagligen kunna sitta kvar som statsminister, i alla fall fram till valet nästa år.

Det ska sägas att den här läckan kom väldigt lägligt för Alliansen. Den har varit splittrad och inte visat upp någon enad front utåt under ett bra tag, ändå tills regeringen på eget bevåg bjöd in Alliansen till matchen igen.

Förhoppningsvis får vi se Ygeman på fler fik och färre regeringssammanträden i fortsättningen.


Gustaf Svenungsson

gustaf.svenungsson@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan