Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Gustaf Svenungsson: Sossar gillar sex och miljöpartister är ytliga

Några som dock inte bjuder på några som helst överraskningar är, föga förvånande, Sverigedemokraterna. Bland deras sympatisörer är "Stå upp för Sverige", "Stötta Peter Springare" och "Stoppa Islam" de populära grupperna.

Moderater älskar hårdrock, kristdemokrater har får, miljöpartister är väldig ytliga och vänsterpartister är kommunister. I alla fall om man ska tro en undersökning som SVT Opinion har gjort.

Under Almedalsveckan intervjuades varje partiledare efter dess tal av SVT. SVT hade innan intervjun undersökt vilka facebook-grupper som var populära hos de som gillade ett visst parti på facebook. Ett kul grepp för att lätta upp stämningen efter en lång och tuff dag för partiledaren.

Vad avslöjar den här digitala och högst icke-vetenskapliga undersökningen då? Jo, att de som gillar ett parti på facebook ofta är medlem i grupper som på något sätt stämmer in på bilden av vilka som röstar på varje parti.

Annons

Annons

Under Almedalsveckan intervjuades varje partiledare efter dess tal av SVT. SVT hade innan intervjun undersökt vilka facebook-grupper som var populära hos de som gillade ett visst parti på facebook

Bild: Jeff Chiu

Socialdemokrater tycker att sverigedemokrater är en skam för Sverige, att fåglar är trevliga djur, att det är viktigt med sex och att man ska säga vad man tycker. En ganska brokiga skara av människor, precis som det Socialdemokratiska Arbetarepartiet är.

Många som gillar moderaterna på facebook gillar sidorna "Ett farväl till den förbannade socialdemokratin" och "Alliansens framtid", vilket känns väldigt moderatigt. Även sidan "Barnvagnar!" kvalar in på den moderata topplistan, vilket får ses som ett uttryck för alla de människor som mitt i livet fann Reinfeldt och Nya Moderaterna.

Förutom att kristdemokrater inte vill utvisa afghanska ungdomar, inte tänker rösta på SD och står upp för Israel är de rädda för apokalypsen och medlemmar i en grupp för prepping, krisberedskap och överlevnad. Kan det vara en hint om hur de känner inför valet 2018?

Förvånande nog är det miljöpartisterna som är med i grupperna "Skönhetstips 2.0" och "Beauty and bullshit". Dagens miljöpartister är väldigt långt från urtypen av en miljöpartist i lusekofta och rastaflätor, även om det förklarar Grön Ungdoms utspel om sänkt moms på skönhetsbehandlingar.

Några som dock inte bjuder på några som helst överraskningar är, föga förvånande, Sverigedemokraterna. Bland deras sympatisörer är "Stå upp för Sverige", "Stötta Peter Springare" och "Stoppa Islam" de populära grupperna.

Annons

Annons

Dagens miljöpartister är väldigt långt från urtypen av en miljöpartist i lusekofta och rastaflätor.

Precis som kristdemokrater är centerpartister för Israel och mot utvisningar och SD. Annars är "Cyklistbubblan" och "Husbilskompisar.se" vad centerpartister gillar på facebook. Det får ses som en bra beskrivning av den blandning mellan stureplanscenter och bondecenter som partiet blivit.

Vänsterpartister är, förutom att vara medlem i "Kommunistiskt forum", med i gruppen "Vi som använder vedspis". Det är en grupp "För oss som använder vedspis för att laga mat och värma huset". Det passar bra för vänsterpartister att vara med i den gruppen, eftersom de oftast motsätter sig förändring och tekniska framsteg.

Liberaler vill titt som tätt framhäva sina akademiska karriärer och att de gillar forskning. Nu visar sig detta dock vara ljug eftersom en av de populäraste grupperna är "Husmors tips, gamla som nya", vilket är en grupp där följande regel gäller:

"INGEN FÅR REKOMMENDERA NÅGRA LÄKEMEDEL/HÄLSOKOST I DENNA GRUPP".


Gustaf Svenungsson

gustaf.svenungsson@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan