Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Polisen gör färre nykterhetskontroller – fler rattfyllerister kommer undan

På fem år har antalet nykterhetskontroller i Stockholms län minskat med nästan 70 procent. Det visar siffor som P4 Radio Stockholm har fått från polisen.

Polisen gör färre nykterhetskontroller i trafiken jämfört med för ett par år sedan.

Bild: Lotten Engbom

De senaste fem åren har antalet nykterhetskontroller blivit betydligt färre. Radio P4 Stockholm har fått del av interna siffror från polisen som visar att polisen har mer än halverat sina nykterhetskontroller i Stockholms län de senaste sex åren - från cirka 500 000 till 158 000 under förra året.

Annons

Annons

I hela landet gjordes över en miljon nykterhetskontroller i fjol vilket är det lägsta antalet på flera år. År 2010 gjordes närmare 2,7 miljoner nykterhetskontroller, enligt Sveriges Radio.

Enligt polisen hänger de färre kontrollerna delvis ihop med polisen omorganisation de senaste åren.

Samtidigt ökar antalet förare som kör påverkade av alkohol eller droger och nu ryter Motorförarnas helnykterhetsförbund (MHF) ifrån.

– Vi kommer inte att uppnå nollvisionen eller ens EU:s mål om minskade döda och skadade i trafiken om polisen fortsätter med den här minskningen, säger Göran Sydhage, vd på MHF till P4 Radio Stockholm.

MHF ser ett direkt samband mellan färre poliskontroller och att färre döms för rattfylleri.

– Antalet kontroller har minskat och då får man fast färre förare. Rattfylleri är ett spaningsbrott. Spanar man inte efter rattfyllerister då finns det inte förrän en olycka händer, säger Göran Sydhage.


Åsa Forsberg

0176-795 88
asa.forsberg@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan