Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Gustaf Svenungsson: Kvotering reducerar människan till ytan

Att liberaler så lättvindigt har anpassat sig till vänsters syn på att representation och kompetens sitter i människans kön eller hudfärg är allvarligt.

Det uttalat feministiska Miljöpartiet hade under förra året framstående ledamöter som inte tog kvinnor i hand och hade samröre med våldsbejakande extremism.

Bild: Lars Pehrson, SvD, TT

Annons

Frågan om kvotering till bolagsstyrelser är en fråga som aldrig riktigt tycks dö ut. Vi varje ny kartläggning av chefer och styrelser av det svenska näringslivet är det något parti eller organisation som kräver lagstiftad kvotering.

Än så länge så berör nästan alltid dessa krav att det ska lagstiftas in fler kvinnor eftersom kartläggningarna oftast tittar på kön. Snart lär dock kravropen gälla även andra underrepresenterade grupper av människor.

Centerpartiets mångfaldsnätverk har under almedalsveckan anordnat ett seminarium med namnet "Mångfald – med eller utan kvotering?". I panelen stod Sofia Jarl, ordförande för Centerkvinnorna, Sakine Madon, politisk redaktör på VLT och Annika Elias, ordförande för Ledarna.

Annons

Samtalet kretsade kring representation och att partiväsendet behöver spegla hela samhället, vilket så klart är viktigt. Men att som Annika Elias mena att det ibland krävs att organisationer delar in medlemmar i grupper och räknar dem är helt fel väg att gå.

Annons

Att ett nätverk inom ett liberalt parti har ett seminarium och diskuterar kvotering, oavsett om det gäller föräldraförsäkring, bolagsstyrelser eller riksdagsgrupper, är beklämmande. Att liberaler så lättvindigt har anpassat sig till vänsters syn på att representation och kompetens sitter i människans kön eller hudfärg är allvarligt.

Kvotering innebär att människor reduceras till sitt yttre och till sin yta i stället för att bedömas utefter sin kompetens och erfarenheter som Sakine Madon klokt påpekade. Det kan aldrig vara liberal politik att inlemma människor i en grupp med gemensamma åsikter och värderingar.

Eftersom poängen med att kvotera in människor från en grupp är att den personen ska representera gruppen måste hela gruppen tycka lika. Alla mörkhyade tycker så och alla judar tänker si. Om fallet är att alla inom gruppen inte tycker och tänker lika faller således hela poängen med kvotering. Och varför skulle alla muslimer tänka lika?

Kvotering innebär att människor reduceras till sitt yttre och till sin yta i stället för att bedömas utefter sin kompetens och erfarenheter.

Tankemönstret att se till yta i stället för innehåll gäller dock inte enbart kvotering. Det finns skrämmande exempel från svensk partipolitik där partier har anpassat sin politik för att nå ut till nya väljargrupper. Ett exempel är Socialdemokrater för tro och solidaritet som strök kapitel om HBTQ-rättigheter i sitt program eftersom de trodde att muslimer inte skulle rösta på dem annars.

Annons

Annons

När partier väljer quick fixen kvotering i stället för att arbeta mer långsiktigt kan de inkvoterade platserna fyllas av människor som inte alltid delar partiets grundläggande värderingar och principer. Moderaterna har haft en islamistisk riksdagsledamot och Centerpartiet hade under ett tag en riksdagskandidat som förespråkade sharia. Det uttalat feministiska Miljöpartiet hade under förra året framstående ledamöter som inte tog kvinnor i hand och hade samröre med våldsbejakande extremister.

Det är såklart viktigt att partier och politiker speglar befolkningen, men det nås inte via kvotering.


Gustaf Svenungsson

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy