Annons

Annons

Annons

Annons

NHL

Hörnqvist och Hagelin sköt historisk Stanley cup till Pittsburgh: "Bästa dagen i mitt liv"

Inget lag hade vunnit Stanley cup två år i rad sedan 1998. Nu har Pittsburgh Penguins gjort det igen – och det var två svenskar som gjorde målen. Titeln säkrades efter seger med 2–0 mot Nashville Predators och sammanlagt 4–2 i matcher.
– Den bästa dagen i mitt liv, säger Hörnqvist.

Matchvinnaren Patric Hörnqvist lyfter Stanley cup-pokalen. Han blev blott tredje svensk genom tiderna att skjuta det avgörande målet i en helt avgörande Stanley cup-final.

Bild: Jeff Roberson

Annons

Inget lag hade vunnit Stanley cup två år i rad sedan lönetaket infördes i NHL 2005. Senaste lag att lyckas med bedriften var Detroit Red Wings 1998 – men nu har Pittsburgh Penguins gjort det igen. Patric Hörnqvist och Carl Hagelin gjorde varsitt mål i 2–0-segern på bortais i Nashville och blev matchvinnare ihop med bland andra målvakten Matt Murray i den sjätte finalen i finalserien.

Patric Hörnqvist blev dessutom förste svensk på nio år att avgöra Stanley cup – senast var Henrik Zetterberg som sköt titeln till Detroit 2008. Innan dess hade endast en svensk gjort samma sak, nämligen Ulf Samuelsson som sköt det avgörande målet i den avgörande matchen när Pittsburgh tog titeln 1991.

Det var hockeyhistoria som skrevs, med andra ord.

Annons

– Att få avgöra, och sen se "Hagge" göra 2–0. Det är den bästa dagen i mitt liv. Det finns inget större än att få vinna den här cupen, vi har gått igenom så oerhört mycket, säger Patric "Bengan" Hörnqvist till Viasat.

Annons

Pittsburgh-jubel efter slutsignalen.

Bild: Jeff Roberson

Båda lagen satte högsta fart direkt i den första perioden, med chanser direkt åt båda håll och målvakterna kom snabbt att stå i centrum. Nashvilles finländske målvakt Pekka Rinne svarade för flera räddningar av hög klass, men även Pittsburghs burväktare Matt Murray var vass. Pittsburgh skapade de flesta chanserna i en första period som såg ut som ett hockeymässigt skyttegravskrig, fysiskt och explosivt.

Nashville var det bättre laget i den andra perioden och skapade flera chanser i inledningen – och gjorde dessutom ett ledningsmål som inte godkändes, efter ett stort misstag av ena huvuddomaren. Pontus Åberg slog in 1–0 på en retur efter ett skott av Filip Forsberg. Men domaren hade blåst av spelet sekunden för tidigt, för en målvaktsblockering som aldrig fanns – Matt Murray tappade pucken bakom sig, men Åbergs mål godkändes inte.

Nashvilles forward James Neal skjuter, men stoppas av Pittsburghs målvakt Matt Murray.

Bild: Mark Humphrey

Nashville fortsätte dock att rada upp chanser, med bland andra Craig Smith och Colton Sissons som hade frilägen. Jake Guentzel stack upp med ett drömläge för Pittsburgh, men Nashville fortsatte dominera vilket fick Pittsburghs tränare att ta time out med mindre än två minuter kvar.

Annons

Annons

Mattias Ekholm och Calle Järnkrok hade chanser för Nashville i den tredje perioden, där hemmalaget fortsatte skapa mest – men där Ian Cole också hade ett jätteläge för Pittsburgh.

Carl Hagelin med en chans för Pittsburgh, Nashvilles Ryan Ellis och Calle Järnkrok försvarar målet med Pekka Rinne.

Bild: Jeff Roberson

Men matchen förblev mållös – även trots att Nashville för tredje gången fick spela powerplay, och dessutom fem spelare mot tre i 32 sekunder.

Viktor Arvidsson hade ett läge och Colton Sissons prickade stolpen för Nashville som tryckte tillbaka motståndarna allt mer.

Men det var Pittsburgh och Patric Hörnqvist som gjorde första målet. Hörnqvist vallade pucken via ryggen på målvakten Pekka Rinne och spräckte målnollan.

Patric Hörnqvist skjuter 1–0 via ryggen på målvakten Pekka Rinne.

Bild: Jeff Roberson

Matchen punkterades kort efteråt när Carl Hagelin satte pucken i tom kasse – och sköt Stanley cup till Pittsburgh för andra året i rad.

Men den stora matchvinnaren för Pittsburgh var förstås målvakten Matt Murray som räddade samtliga 27 skott och höll nollan.

Bittert för Nashvilles fem svenskar där Filip Forsberg var poängbäst i sitt lag, Mattias Ekholm spelade en nyckelroll, Calle Järnkrok gjorde ett jättejobb som center, Viktor Arvidsson hade flera lägen och Pontus Åberg också var med i hetluften – men till ingen nytta.

Annons

Pittsburghs lagkapten och storstjärna Sidney Crosby fick lyfta Stanley cup-pokalen efter att också ha fått Conn Smythe trophy som slutspelets bästa spelare.

Besvikna Nashville-spelare.

Bild: Jeff Roberson


Andreas Hanson

08-550 921 38
andreas.hanson@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan