Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Reidar Carlsson: De som fått avslag på sin asylansökan måste lämna Sverige

Många papperslösa mår dåligt och lever under usla förhållanden. Men Sverige har ingen fri invandring, utan de som får avslag på sin asylansökan måste lämna landet.

Asylprocessen måste vara tydlig och förutsägbar. Det innebär att alla som domstolen bedömer har asylskäl får stanna, medan de som inte får asyl måste lämna landet. llt annat skapar osäkerhet och gränsdragningar.

Bild: Stig-Åke Jönsson, TT

Annons

En av de största utmaningarna för svenska politiker i dag är att se till att alla nyanlända får jobb. Att S-MP-regeringen inte har en aning om hur detta skall gå till visade sig mycket tydligt i söndagens tv-sända partiledardebatt.

Det är inte bara pinsamt, utan också ett mycket stort problem för svensk ekonomi. Det är en enorm skillnad för statskassan och kommunernas ekonomi om de nyanlända får jobb och betalar skatt än om de fastnar i arbetslöshet och bidragsberoende.

Men det stora antalet asylsökande skapar också andra problem. Ett sådant är alla som får avslag på sin asylansökan, men som inte lämnar landet utan stannar kvar illegalt som så kallade papperslösa.

Ingen vet hur många som lever som papperslösa i Sverige. Enligt polisen har 12500 avvikit sedan de fått avslag på sin asylansökan. Men det finns troligen tusentals fler än dessa.

Annons

Annons

Många lever under mycket dåliga förhållanden. Många har också psykiska problem, som framgick av ett inslag som Sveriges Radios Ekoredaktion sände på tisdagen. I många fall beror de psykiska problemen på den pressade tillvaro och den osäkerhet som de papperslösa lever under.

Ur en humanitär synvinkel vore därför en amnesti önskvärd, där de papperslösa får stanna i Sverige. Det är dock en mycket kortsiktig lösning, En amnesti gör att fler av dem som fått avslag på sin asylansökan väljer att stanna kvar i Sverige, eftersom de hoppas att det kommer nya amnestier. På lite längre sikt gör därför en amnesti att antalet som olagligt befinner sig i Sverige ökar.

Det vore därför fel med nya allmänna amnestier. Lika fel vore det med amnestier för specifika grupper, till exempel för ensamkommande ungdomar, som en del nu kräver. Sverige har inte fri invandring. Detta står alla partier i riksdagen bakom, liksom att asylprocessen skall innebära att alla asylansökningar prövas i domstol.

Det här innebär att alla som söker asyl inte får stanna, utan att de som får avslag måste lämna landet. Många väljer ändå att stanna kvar. Av humanitära skäl bör dessa inte lämnas helt i sticket. Av humanitära skäl är det därför rätt att papperslösa har rätt till akut vård och tandvård, och att deras barn har rätt till skolgång. Däremot får hjälpen inte bli för omfattande, så att det blir alltför lätt att leva illegalt i Sverige. Det är därför till exempel fel att ge socialbidrag till papperslösas barn, som en del kommuner gör, och det är också mycket tveksamt att barnfamiljer får bo kvar i Migrationsverkets förläggningar och behålla sin dagersättning, trots att de fått avslag på sin asylansökan.

Annons

Annons

På samma sätt är det mycket tveksamt att ensamkommande ungdomars studieresultat skall få avgöra om de får uppehållstillstånd eller inte, vilket riksdagen nyligen bestämde. Beslutet innebär att enskilda lärare avgör vilka som skall utvisas. Det är dels en orimlig börda för lärarna, dels gör det asylprocessen godtycklig.

Asylprocessen måste vara tydlig och förutsägbar. Det innebär att alla som domstolen bedömer har asylskäl får stanna, medan de som inte får asyl måste lämna landet. Allt annat skapar osäkerhet och gränsdragningar. Och detta är ofta mer inhumant är ett tydligt avslagsbesked.


Reidar Carlsson

0176-795 61
[email protected]

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy