Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Norrtäljekvinna nekades bistånd – får rätt av rätten

Socialnämnden i Norrtälje nekade en kvinna försörjningssstöd och menade att hennes sambo borde ha deltagit i familjens försörjning. Men sambon hade den aktuella månaden lämnat parets gemensamma bostad och hördes inte av.

Kvinnan ansökte om försörjningsstöd för två månader i slutet av 2016 men nekades av socialnämnden. Nämnden ansåg att kvinnan sambo borde ha varit försörjningsskyldig gentemot henne; gifta och i många fall sambos förväntas ha sådan ömsesidig försörjningsplikt.

Kvinnan överklagade socialnämndens beslut och framhöll att sambon var ex-sambo; han hade lämnat henne och har inte hörts av. Hon var tvungen att låna pengar av anhöriga för att klara det absolut nödvändigaste.

Annons

Annons

På vilket socialnämnden genmälde att kvinnan från separationsdagen borde ha ansökt om försörjningsstöd.

Frågan överklagades till förvaltningsrätten i Uppsala som till att börja med konstaterar att ex-sambon inte kan åläggas någon försörjningsplikt gentemot kvinnan för den aktuella tiden då kvinnan ansökt om försörjningsstöd.

Dessutom konstaterar rätten att kvinnan faktiskt skickat in alla ansökningar i tid. Socialnämnden hade inte rätt att neka henne bidrag på de grunder nämnden anförde.

Eftersom socialnämnden inte utrett om övriga förutsättningar för att ge kvinnan försörjningsstöd varit uppfyllda måste nämnden göra en sådan utredning.

Därför måste nämnden göra en sådan utredning.


Jan Ernheimer

021-19 92 04
jan.ernheimer@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan