Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Gävle

Bibblan räddas med braj

BOK: Kristian Ekenberg läser "Brajabiblioteket", en berättelse om ett udda sätt för en biblioteksfilial att bättra på lånestatistiken. Romanen ges ut av förlaget North Chapter, specialiserat på norrländsk litteratur.

Per Berg är uppväxt i Ljusdal och har arbetat i många år som bibliotekarie i Gävle. Foto: Diana Villa Guevara

Annons

Jag hinner börja formulera allvarsord om hur det går när kulturen tvingas in i kvartalsekonomin, när kulturutövare ska bli entreprenörer och ingenting mäts i andra värden än i kronor och ören. Men så skriver författaren själv om hur ”förståsigpåare” analyserar händelserna i hans roman ”Brajabiblioteket”. Och därmed avväpnar han också eventuell kritik om att budskapet i romanen är väl exponerat.

Annons

Per Berg är uppväxt i Ljusdal och har arbetat som bibliotekarie i Gävle. Att han kan miljön bland bokhyllorna är tydligt. Från konflikterna mellan arbetskamrater, sura som gammalt kaffe, till stammisarna som lusläser morgontidningarna. Tristessen i en helt vanlig biblioteksfilial är en pöl som han är van att simma runt i.

Läs mer: Fler bokrecensioner finns att läsa här

Annons

Men tristessen bryts när filialens chef, Tore, rubbar vardagslunken med den oroande nyheten om att de troligtvis snart får bomma igen. Ingen lånar deras böcker. Deras trogna besökare är för få för att räknas i den kommunala ekonomin.

De flesta hade i ett sådant läge börjat söka sig om efter nya arbeten, men bibliotekarierna i den icke namngivna Norrlandsorten tänker inte ge sig utan strid. I ett övergivet magasin börjar de odla marijuana och delar ut jointar gömda i böcker som personalen särskilt rekommenderar. Snart får den lilla filialen ett helt nytt klientel …

Kritiken mot hur kulturen tvingas in i en illasittande kostym och tvingas att leka Percy Nilegård har jag redan nämnt. Den strömmar genom hela romanen. Men förutom en galghumoristisk satir är ”Brajabiblioteket” även en varm hyllning av bibliotekets väsen. Biblioteket som stadens hjärta, en plats som välkomnar alla.

Annons

Romanen byggs kring en rolig idé, men trots att den bara är på drygt 150 sidor så går intrigen snart på tomgång. En hurtfrisk ton tar också över för ofta. Ändå är det med en viss saknad som man skiljs från Karl, Tore, Vera och de andra romangestalterna och kliver ut från den mysiga biblioteksvärmen.

*

LITTERATUR

Per Berg

”Brajabiblioteket”

(North Chapter)


Kristian Ekenberg

026-15 96 50
kristian.ekenberg@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy