Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Vad händer med Moderaterna?

Jag har under många år samarbetat med Moderaterna och tycker att de har varit tydliga i sitt budskap. Även om jag inte har delat alla åsikter så har det inte funnits några tvivel om deras politik.
Men nu verkar all moderat­ideologi ha tagit drastiska vändningar, skriver Berit Jansson.

Norrtelje Tidning onsdagen den 29 mars bjuder på en intressant läsning. Moderaterna säger ja till folkomröstning. I mina egna tankar hopar sig frågetecknen på rad.

Jag har under många år samarbetat med Moderaterna och tycker att de har varit tydliga i sitt budskap. Även om jag inte har delat alla åsikter så har det inte funnits några tvivel om deras politik.

Men nu verkar all moderat­ideologi ha tagit drastiska vändningar.

På kommunfullmäktige i juni 2016 röstade Moderaterna för förslaget att fem skolor skulle stänga. Nu i mars 2017 vill man att det ska bli en folkomröstning om att skolorna ska vara öppna. Jag undrar hur Moderaterna kommer att ställa sig om folkomröstningen säger att vi ska ha alla landsbygdsskolor kvar, skriver Berit Jansson.

Bild: Tobias Bernander

Annons

När Centerpartiet och Moderaterna drev kommunen i en traditionell allians togs det fram ett landsbygdsprogram. Tjänstemännen på kommunen gjorde ett gott arbete och vi i Centerpartiet var väldigt nöjda med det arbetet.

Annons

Detta program skulle antas av kommunfullmäktige. Det blev inte så, för Moderaterna ville inte det. Nu säger Moderaterna ja till folkomröstning för ett sådant program.

Samverkansstyret har skrivit i sin programför­klaring att det ska tas fram ett landsbygdsprogram under mandatperioden och arbetar just nu med det och ska föra upp det till kommunfullmäktige under hösten.

Sammanslagning av skolor är något som har diskuterats länge i Norrtälje kommuns politik. Det har prövats olika metoder för att man ska få en så bra skolstruktur som möjligt. Här har Moderaterna varit drivande och de hade helst sett att det blivit fler skolor som fått stänga än vad andra partier varit villiga till.

Nu när jag läser i tidningen vad Moderaterna vill blir jag ännu mer förbryllad. På kommunfullmäktige i juni 2016 röstade Moderaterna för förslaget att fem skolor skulle stänga, men yrkade på att högstadiet på Rådmansö skulle vara kvar. Nu i mars 2017 vill man att det ska bli en folkomröstning om att skolorna ska vara öppna.

Jag undrar hur Moderaterna kommer att ställa sig om folkomröstningen säger att vi ska ha alla landsbygdsskolor kvar? Kommer Moderaterna att anta det landsbygdsprogram som samverkansstyret tar fram?

Vi hör dagligen på nyheterna om den lärarbrist som råder i hela landet. Hur kommer Moderaterna att göra för att få fram lärare till alla dessa skolor?

Annons

Annons

Ordning och reda i ekonomin är moderata ledord, som de har följt noga. Nu ska vi satsa drygt två miljoner på att anordna en folkomröstning, som endast är rådgivande. Hur ställer sig Moderaterna till denna kostnad? Vad ska vi dra ner på i stället?

Och en sista fråga: hur ställer sig Moderaterna i kommunen till ett allianssamarbete efter nästa val?

Berit Jansson (C)


www.norrteljetidning.se

redaktionen@norrteljetidning.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan