Annons

Annons

Annons

Nationella provet i svenska har läckt ut på sociala medier

Nationella provet i Svenska har läckt ut på sociala medier.
På fredagen ska alla elever i årskurs nio göra provet i svenska, och svenska som andraspråk. Nu kan man tvingas använda ersättningsprovet.
– Vi har fått information av skolverket nu på eftermiddagen och vi tar ställning till vilka åtgärder vi ska vidta, säger Carina Larsson som är presschef för Skolinspektionen.

Bild: Erik Inge

"Vi har fått information om att årets nationella prov i svenska och svenska som andraspråk i årskurs 9 spridits via sociala medier och vi vill uppmärksamma skolor på att bilder av provet har skickats mellan elever", det skriver Skolverket på sin hemsida.

Annons

Annons

Enligt uppgifter i Aftonbladet har provet spridits via Snapchat.

I ett pressmeddelande skriver Skolverket att det nu är upp till rektorerna om man vill ta beslut om att använda ett ersättningsprov istället för originalprovet, och att ersättningsprovet skickades ut i ett exemplar, i samband med ordinarie utskick i år.

"Det är svårt att i nuläget svara på exakt vad som har hänt. Men tanken är att om man följer reglerna så ska inte en sådan här sak inträffa".

Per Andersson är pressekreterare på Skolverket och ser allvarligt på det inträffade.

– I det här fallet har någon fotograferat av något prov. Skolverket har föreskrifter för hur proven ska hanteras, det finns regler kring det här.

Har någon brutit mot de reglerna?

– Det är svårt att i nuläget svara på exakt vad som har hänt. Men tanken är att om man följer reglerna så ska inte en sådan här sak inträffa.

– Vi gick ut med information idag om det här, sen får varje rektor avgöra hur pass mycket det har spridits. Sen får Skolinspektionen gå vidare och försöka undersöka om det brustit någonstans, säger Andersson.

Annons

Carina Larsson är presschef för skolinspektionen.

– Vi har fått information av skolverket nu på eftermiddagen och vi tar ställning till vilka åtgärder vi ska vidta, säger Larsson.

Annons

* Skolinspektionen är den myndighet som ansvarar för tillsynen att skolorna hanterar proven enligt Skolverkets regler.


Anton Ryvang

023-936 29
anton.ryvang@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan