Annons

Annons

Annons

Ishockey

Tre Kronor får miljoner i medaljbonus – Damkronorna noll: "Rent ut sagt förjävligt"

De svenska herrarna belönas med miljontals kronor om de lyckas ta en VM-medalj, damerna får ingenting.
Så ser det svenska ishockeyförbundets bonussystem inför vårens VM-turneringar ut.
– Jag tycker att det är rent ut sagt förjävligt. Är det några som behöver bonusar är det damerna, säger Luleå Hockey/MSSK-tränaren Fredrik Glader till NSD.

Sveriges Tre Kronor höjer bucklan efter segern i finalen mellan Schweiz och Sverige vid ishockey-VM i Globen i Stockholm. De belönades med 3,1 miljoner kronor av svenska ishockeyförbundet.

Bild: Fredrik Sandberg / TT

Om Tre Kronor tar medalj på VM i Tyskland i maj, delar det svenska ishockeyförbundet ut miljontals kronor i bonus för de svenska herrarna att dela på.

Om Damkronorna tar medalj på sitt VM i USA i april, får de inte en krona.

– Det här är också en budgetdiskussion. Om herrarna får bonusar så är det faktiskt så att de pengarna får vi via prispengar från IIHF (internationella ­ishockeyförbundet). Det utgår inga prispengar på damernas världsmästerskap på det sättet. Det är en fråga som är större än vad svenska ishockeyförbundet kan rå för. Vi har aldrig fått några prispengar för damerna, säger Olof Östblom, administrativ chef för Tre Kronor och Damkronorna, till NSD som avslöjat nyheten.

Annons

Annons

Enligt Sportbladet fick de svenska herrarna dela på 3,1 miljoner kronor när de vann VM-guld 2013. För ett silver hade de fått 1,5 miljoner kronor, och för bronset 800 000.

Luleå Hockey/MSSK-tränaren Fredrik Glader tycker inte att svenska ishockeyförbundets bonussystem är okej.

– Jag tycker att det är rent ut sagt förjävligt. Är det några som behöver bonusar är det damerna. Det är min syn på det. Jag tycker att om damerna lyckas internationellt och lyfter svensk hockey, så har de förtjänat det. De lägger ner 80–90 dagar per år för att representera Sveriges landslag. Har man inte en bonus då för internationella framgångar tycker jag att det är för jävligt, säger Glader till NSD.

Han föreslår även att herrarna borde dela med sig till damerna.

– Jag tror att om du frågar herrarna som är med på VM om det är okej att ta 50 procent av deras bonusar för att lyfta damerna, så säger de inte nej. De har bonusar överallt och bra inkomster hela året om. Ställ frågan till herrspelarna. Jag tror de tycker det är helt okej.

Annons

Läs mer: USA drar sig ur hemma-VM – med två veckor kvar: "En riktig miss"


Linnea Hellgren

0611-720 06
linnea.hellgren@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan