Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Stockholms län

Utbrott av mässling i Stockholm – smittades kontakter utreds – risk för fler fall

Flera fall av mässling har upptäckts i Stockholm sedan januari. Nu finns det risk för ytterligare fall, menar smittskyddsläkaren.

STOCKHOLM 2016-03-08 Entrén till Södersjukhuset i Stockholm Foto: Erik Nylander / TT / kod 11540

Bild: Erik Nylander/TT

Annons

Sedan i januari i år har sju fall av mässling konstaterats i Stockholm, berättar landstingets smittskyddsläkare på sin hemsida.

Det troliga är att den först insjuknade hade utsatts för smittan utomlnads, men de andra sex har smittats i Stockholm. De som insjuknat kommer främst från Stockholms norra förorter.

Det senaste konstaterade fallet inträffade i början av mars. Men under helgen upptäcktes ett misstänkt fall vid Södersjukhusets akutmottagning, berättar Aftonbladet.

Annons

Annons

– Det är ännu inte verifierat, men vi agerar som om det vore konstaterad mässling. Vi söker upp dem som befann sig på akuten samtidigt, och kontrollerar om de är vaccinerade, säger smittskyddsläkaren Per Folin, till tidningen.

Han menar att det finns risk för fler fall och landstinget manar nu till extra uppmärksamhet hos både vårdpersonal och den som misstänker att den kah ha blivit smittad, detta eftersom mässling är mycket smittsamt.

Den som tror sig vara smittade ska kontakta sjuvårdsrådgivningen för att få information om hur den kan söka vård utan att riskera att smitta andra.

– Symptomen är feber, luftvägsbesvär, hosta och röda ögon. Efter fyra, fem dagar kommer röda utslag som börjar i ansiktet. De som har de här symptomen ska söka vård, men ringa först, så de kan få ett eget rum att vänta i, säger Per Follin, till Aftonbladet.

En av de mest smittsamma sjukdomarna som finns

Mässlingvirus sprids via utandingsluft och smittarv via lufvägarna eller ögonens slemhinnor. Inkubationstiden, det vill säga tiden mellan smittotillfället och sjukdomens utbrott är mellan 7 och 18 dygn. Sjukdomen beskrivs som en av de mest smittsamma som finns.

Komplikationer som andningsbesvär, och sekundärfinektioner av bakterier som leder till öroninflammation, bihåleinflammation eller lunginflamation är ganska vanligt. I ett av tusen smittade fall leder sjukdomen till allvarlig hjärninflamation, som kan leda till bestående hjärnskador och dödsfall.

Annons

Vaccin mot mässling ingår sedan 1982 i allmänna vaccinationsprogrammet.

Annons

Källa: Folkhälsomyndigheten


Thomas Leitner

08-550 921 36
thomas.leitner@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy