Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Kritik mot kulturskoleutredningen

Svensk Scenkonst är kritisk mot flera av kulturskoleutredningens förslag. En av de största invändningarna är mot kulturskolans långsiktiga roll inom scenkonsten.

Utredningen om kulturskolornas framtid får kritik från Svensk Scenkonst.

Bild: Mats Åstrand / TT

I utredningen "En inkluderande kulturskola på egen grund" föreslås bland annat ett bidrag till spetskompetens i kulturskolan på fem miljoner kronor. Men bransch- och arbetsgivarorganisationen Svensk Scenkonst, som är remissinstans till kulturskoleutredningen, anser att det bidraget inte räcker för att tillgodose kompetensbehovet på lång sikt.

Annons

Annons

"Dessutom finns det ett krav på att utbildningen måste vara nationell, något som vi tror kommer att minska kommunernas incitament att ansöka om bidraget. Vi anser att samtliga kommuner bör tillhandahålla både en bredd- och spetsverksamhet, men det kräver också stöd och vägledning", skriver Stefan Forsberg, ordförande för Svensk Scenkonst, i remissvaret.

Forsberg skriver att han och övriga styrelsemedlemmar är positiva till att utredningen har haft som utgångspunkt att tillgängliggöra kulturskolorna för fler barn och ungdomar, men varnar för att ett ökat elevinflytande och synen på kulturskolan, som i utredningen beskrivs som en mötesplats och fritidsverksamhet, riskerar att minska kvaliteten på undervisningen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan