Annons

Annons

Annons

Hovrätten: Fem våldtäktsdömda unga i Uppsala ska utvisas

I oktober 2016 blev en pojke överfallen av flera ynglingar i ett skogsparti i Uppsala. Han utsattes för vad såväl tingsrätt som hovrätt fastställt rör sig om grov våldtäkt.

De fem, som vid tillfället var 16 eller 17 år gamla och flyktingar från Afghanistan brukade våld mot pojken – en landsman till dem – för att få med honom in i skogen. Där förgrep de sig på honom sexuellt på ett mycket grovt sätt.

En av dem filmade övergreppen. Han döms för det även för barnpornografibrott. Pojken blev hotad med att övergreppen skulle läggas ut på Facebook om han anmälde ynglingarna.

Annons

Annons

Uppsala tingsrätt dömde ynglingarna till sluten ungdomsvård under drygt ett år vardera, de befanns skyldiga till grov våldtäkt. De fem ska också betala skadestånd om 225 000 kronor till pojken som ännu inte fyllt 15 år.

Däremot valde tingsrätten att inte utvisa de fem.

Rätten skrev att utvisning normalt skulle följa på ett så grovt brott, som för en vuxen lett till mer än sex års fängelse, men kom fram till att deras ungdom i kombination med ett osäkert säkerhetsläge i Afghanistan talade emot utvisning.

Domen överklagades till Svea hovrätt – endast när det gällde frågan om utvisning.

Svea hovrätt har nu ändrat tingsrättens dom: Ynglingarna ska utvisas.

Hovrätten skriver i ett pressmeddelande att skälen som talar för en utvisning väger tyngre än de skäl som talar emot.

Hovrätten skriver att rätten särskilt beaktat att "de dömda gjort sig skyldiga till ett mycket allvarligt brott, som innefattat en synnerligen allvarlig kränkning av den underårige målsägandens integritet".

De dömda saknar också anknytning till Sverige. Det föreligger inte heller, enligt yttranden som inkommit från Migrationsverket, ett generellt hinder mot att utvisa de dömda till Afghanistan.

Annons

Domen kan överklagas genom att de dömda begär prövningstillstånd i Högsta domstolen. Endast ett fåtal av alla domar som överklagas dit prövas av Högsta domstolen.


Jan Ernheimer

021-19 92 04
jan.ernheimer@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan