Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Rekordmånga beslag av droger – cannabis och marijuana allt vanligare

Tullverket gjorde under 2016 rekordmånga beslag av droger och dopingpreparat. Främst är det stora beslag som ökar men även handel mellan privatpersoner blir allt vanligare, rapporterar Sveriges radio.

Tullverket visar upp droger som hittats vid en kontroll förra året. På bilden syns Tramadol.

Bild: Jessica Gow/TT

Förra året gjorde Tullverket 7318 beslag av droger och dopingpreparat, vilket är mer än en tioprocentig ökning jämfört med 2015, rapporterar Ekot.

Annons

Annons

Tullverket har fokuserat på att arbeta utmed gränserna och beslagen gjordes främst inom den tunga transportnäringen, bland lastbilar, containers och gods, berättar Tullverkets generaldirektör Therese Mattsson för Ekot.

– Vi har fokuserat på det och haft en enorm kraftsamling och det visar på resultat för då blir det stora beslag, säger hon.

Något som blir allt vanligare är införseln av cannabis och marijuana, där de beslagtagna drogerna ökade från 411 kilo under 2015 till över 1,3 ton under 2016. Även införseln av drogen Extasy samt heroin ökade markant. Mängderna amfetamin och kokain minskade däremot något.

Förutom att Tullverket gjort fler stora beslag ökar även införseln av små beställningar som ofta sker av privatpersoner via nätet .

– Det är helt klart en tuffare arbetsuppgift för Tullverket. Det är enorma paketflöden som kommer till Sverige. Det kräver stora insatser för att hitta väldigt många paket med väldigt små innehåll, säger Therese Mattson till Ekot.

LÄS MER: Knarkavslöjande på skola – försäljning och användning av droger


Emma Österberg

emma.osterberg@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan