Annons

Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Rektorer och nya skolenheter klara efter lärarnas protester

I december skrev Norrtelje Tidning om lärare som fått nog av den stora omsättningen av rektorer. Grundskolechef Magnus Persson har tagit till sig av kritiken och snart är nya rektorer på plats.
– Jag har lagt ner mycket tid och engagemang för att detta ska bli bra, säger Magnus Persson.

Grundskolechef Magnus Persson har rektorer klara för Länna- och Riala-eneheten liksom för skolorna i Frötuna, Köpmanholm och på Rådmansö, som tillsammans bildar en ny enhet.

Bild: Foto: Klas Widestrand

Annons

Länna-Riala-enheten har haft en och samma rektor i snitt två år innan de har slutat och på Köpmanholm-Frötuna-enheten har det varit fem rektorer på fyra år. När de två skolenheterna slogs samman, för ungefär ett år sedan, blev rektor Liv Tegelström ansvarig över samtliga fyra skolor. Efter några månader sade hon upp sig och då fick lärarna nog.

I december skickade de varsin skrivelse till barn- och utbildningskontoret, där de förklarade sin oro över rektorernas belastning och den stora omsättning av rektorer som råder i Norrtälje kommun.

LÄS MER: Ny rektor vartannat år – nu har lärarna fått nog: "Vi orkar inte mer"

Annons

Annons

Nu har enheterna delats upp igen och en ny har tillkommit. Länna och Riala skolor blir åter en enhet, medan skolorna i Frötuna och Köpmanholm bildar en tillsammans med Rådmansö skola.

– Eftersom högstadiet på Rådmansö skola flyttas till Grind till nästa terminsstart och de då får betydligt färre elever, passar det bra att låta den ingå i Frötuna- och Köpmanholm-enheten, säger grundskolechef Magnus Persson.

Länna och Rialas nya rektor Susanne Johansson, som i dag är biträdande rektor på Grindskolan i Norrtälje, börjar i februari och får vid sin sida en biträdande rektor. Sofia Montgomery blir ny rektor för skolorna i Frötuna, Köpmanholm och Rådmansö och kommer att samarbeta med två biträdande rektorer. Hon lämnar Östbergaskolan i Stockholm där hon är biträdande rektor och beräknas börjar sitt nya uppdrag efter sportlovet.

– Jag har fokuserat på att först rekrytera ersättare efter Liv Tegelström. Jag är mycket nöjd med den här lösningen och känner att jag har gjort lyckade rekryteringar, säger Magnus Persson.

LÄS MER [+]: Lärarna om nya skolbeslutet: "Önskar att vi hade sluppit gå igenom den här processen"

Rektorerna är en prioriterad grupp i Norrtälje kommun och under 2017 kommer de fortsättningsvis jobba med att förbättra förutsättningarna för att de ska kunna jobba med skolutvecklingen och höja resultaten.

Annons

Annons

– Vi vet att rektorerna är de enskilt viktigaste personerna i skolan och vi kommer fortsätta att ha en offensiv lönesättning, säger Magnus Persson.

LÄS MER: Grundskolechefen: "Det måste bli attraktivt att vara rektor"

I sommar kommer Grindskolans rektor gå i pension så nästa rekryteringsarbete är igång.

– Nu hoppas jag på en kontinuitet och ett lugn i verksamheterna. Den rektor som senare tar över i Grindskolan kommer själv att få utse en biträdande rektor. Det tror jag blir den bästa lösningen, säger Magnus Persson.


Måna J Roos

0176-795 53
mana.roos@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan