Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Norrtäljepolitikern Hamed Abbasi (M) om dömda våldtäktsmän: "Låt dem dö"

"De borde utvisas och låta de dö där de kmr ifrån!" skrev kommunfullmäktigeledamoten Hamed Abbasi (M) på Twitter apropå en dom mot fem unga våldtäktsmän.
– Jag borde kanske ha skrivit "låta dem avgöra sitt öde", säger Hamed Abbasi.

Hamed Abbasi (M)

Bild: Johan Wahlgren

Tweeten dök upp dagen före nyårsafton och gällde domen för en gruppvåldtäkt i Uppsala. De fem gärningsmännen, som alla är i tonåren, hade släpat in en jämnårig pojke i ett skogsparti och utsatt honom för misshandel och våldtäkt.

Annons

Samtliga fem dömdes till sluten ungdomsvård, men inte till utvisning på grund av säkerhetsläget i deras hemland Afghanistan.

Annons

"Bedrövligt!Fem 17-åringar döms f grov våldtäkt men får stanna kvar. De borde utvisas o låta de dö där de kmr ifrån!" var Hamed Abbasis kommentar på detta.

– När man flyr till ett land så ska man bete sig så att man förtjänar att stanna. Begår man ett så grovt brott så gör man inte det, säger Hamed Abbasi.

Din tweet kan läsas som att man snarare förtjänar att dö?

– Ja, jag borde kanske ha skrivit "låta dem avgöra sitt öde där de kommer ifrån". Jag är emot dödsstraff. Jag var väldigt frustrerad när jag skrev tweeten. Andra människor blir utvisade utan att någon hänsyn tas till säkerhetsläget men inte i det här fallet, säger Hamed Abbasi.

Menar du att de ska klara sig själva i sitt hemland?

– Exakt. De har klarat sig själva när de begick brotten. Sverige ska inte vara en fristad för brottslingar. Vi behöver inte fler brott och ungdomar i utanförskap, säger Hamed Abbasi.

Du är en folkvald politiker och ordinarie ledamot i kommunfullmäktige. Är det då verkligen lämpligt att uttrycka sig som du gjorde i tweeten?

– Lämpligt och lämpligt. Man kanske ska överväga hur man skriver sina formuleringar. Jag var som sagt upprörd. Jag som själv är flykting tycker att det är olyckligt att några få brottslingar riskerar att den allmänna synen på flyktningar påverkas negativt, säger Hamed Abbasi.

Annons

Norrtäljemoderaternas ordförande Kjell Jansson är innne på samma linje.

Annons

– Jag kan väl tycka att det är ett väldigt kraftfullt uttryck. Moderaterna står inte för dödsstraff. Däremot tycker jag att de här gärningsmännen borde utvisas, säger Kjell Jansson.

Bör ledamöter i din partigrupp uttrycka sig så här på sociala medier?

– Det är inte särskilt lämpligt, men det är en diskussion som vi får ta i vår grupp. Jag har vid ett flertal tillfällen tyckt att vi ska vara försiktiga med sociala medier. Det man skriver kan trigga, och inte vara till fördel för oss, säger Kjell Jansson.


Tobias Bernander

0176-795 00
tobias.bernander@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan