Annons

Annons

Annons

Annons

Rimbo

Dålig ritning kommer skapa slöseri med skattemedel

Ska resultatet i Rimbo bli lika ofunktionellt som kulturhuset, undrar Urban Skoglund.

När jag tittar på ritningen över den nya scenen i Bålbroskolan, som NT publicerat, konstaterar jag med skallinjal att scenen har ungefär tolv meters bredd och 6,5 meters djup. Användningen för teater blir därmed ytterst begränsad.

Bild: Foto: Grethel Hjulberg

Annons

Norrtelje Tidning meddelade den 12 december att det är klart med en kulturscen vid nya Bålbroskolan. Det är väldigt bra att politikerna ställt sig positiva till Rimbobornas önskan. Det visar att man lyssnat.

Den stora olösta frågan är dock vad bygget kommer att kosta. Förslaget ligger på 19,2 miljoner. Blir det på samma sätt som med kulturhuset i Norrtälje centrum, att man lägger sig under 20 miljoner för att slippa behandla ärendet i kommunfullmäktige och att man fastställer en summa som sedan överskrids med 44 procent och ändå inte når upp till godtagbar funktionalitet?

Ska resultatet i Rimbo bli lika ofunktionellt som kulturhuset? Inte heller när politikerna bestämde sig för att sälja Roslagsmuseets föremålsarkiv i Långgarn för att få in pengar till renovering av faktoriet tänkte man på att pengarna i första hand måste användas till att hyra den lokal som man just sålt!

Annons

Annons

När jag tittar på ritningen över den nya scenen i Bålbroskolan, som NT publicerat, konstaterar jag med skallinjal att scenen har ungefär tolv meters bredd och 6,5 meters djup. Användningen för teater blir därmed ytterst begränsad.

En teaterscens viktigaste mått är djupet. Det bör vara större än bredden, om man ska kunna arbeta med fonder, effekter, scenerier och ljussättning på ett bra sätt. Det visste redan Gustav III (Drottningholms slottsteater).

Man har tänkt sig en att bygga en amfiteater, (inte en amfibieteater som artikeln berättar om). En amfibie är ett groddjur. En amfiteater är en halvcirkelformad teaterscen med starkt sluttande publikplats runt en cirkelrund orchestra. Det som arkitekten ritat är en formalscen med starkt begränsad användning för just teater.

Men man kanske har tänkt sig att Rimboborna ska se teater på 1600-talsvis, då skådespelarna stod i en halvcirkel och läste replikerna rakt ut mot publiken? Eller så har man tänkt sig att lokalen även ska kunna användas till bordtennisturneringar? Eller så har man tänkt sig precis det, som Olle Jansson (S) lovar: en aula och en samlingsplats.

Vi vill ha så mycket pang för pengarna som det går, säger Berit Jansson (C). Är det ett sätt för en politiker att uttrycka sig på? Kanske når politikerna i Norrtälje inte högre höjder än så.

Annons

För en tid sedan kunde vi läsa att politikerna i Norrtälje betalat 100 000 kronor till en konsult, som skulle hjälpa dem att formulera sina politiska argument för att sälja sin plan att lägga ned ett antal mindre skolor på landsbygden. Kanske borde politikerna också anlita ett antal konsulter för att hjälpa dem med att utforma nya kulturlokaler i kommunen, så att lokalerna blir användbara för det som de var tänkta för. Politiker har som uppgift att formulera sin egen politik, men jag har viss förståelse för om de är helt rudis när det gäller utformningen av kulturlokaler.

Urban Skoglund, Ortalaby


www.norrteljetidning.se

redaktionen@norrteljetidning.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan