Annons

Annons

Annons

Annons

Rimbo

83 elever på en gunga – nu vill Bålbroeleverna en större skolgård i julklapp

Bråk. Raster som tillbringas stillasittandes i trappuppgången. Dålig arbetsro. Det är den vardag som Bålbroskolans klass 5A lever i. Lektionstid går åt till att reda ut de bråk som uppstår till följd av att eleverna inte har någon skolgård att leka av sig på. Nu önskar sig eleverna en bättre skolgård i julklapp av kommunens politiker.

Klass 5A vid två av skolgårdens få gungor. Sammanlagt delar ungefär 83 elever på en gunga, varav några är trasiga.

Bild: Li Nester

Annons

– Om alla rör på sig så blir det inte lika mycket bråk och det blir en roligare stämning i skolan. Då blir alla mer motiverade till att plugga och vi lär oss mer, säger eleven Linnea Ollila.

Det började med att Norrtelje Tidning fick en insändare från klass 5a i Bålbroskolan. Klassen flyttades för två och ett halvt år sedan till Långsjöskolan till följd av det mögel som hittades Bålbroskolans lokaler. Efter att en barack byggdes mitt på Långsjöskolans dåvarande skolgård finns det inte mycket yta kvar för barnen att röra sig på. Eleverna beskriver skolgården som tråkig och alldeles för liten. Fotbollsplanen, som omkring 750 elever delar på, är alltid upptagen.

Annons

– Det finns folk som går utanför skolans gränser, fast man egentligen inte får. Men det är ju för att det inte finns någonting att göra på skolgården, berättar eleverna.

Annons

Där baracken nu står fanns det förut en gunga, en basketkorg och en skogsdunge att leka i. Den ytan försvann, och trots att barnen lovats kompensation för det som rivits har ingenting hänt.

– Det är en jättestor skillnad nu mot hur det var förr. Man blir ju besviken över att de har tagit bort så himla mycket av skolgården, säger eleven Leo Åström.

Det var på en svensklektion där eleverna skrev argumenterande texter som idén att skriva om missnöjet angående skolgården kom upp. Idén växte och blev en insändare till tidningen. Elevernas förhoppning är att få Norrtälje kommun att satsa pengar på eleverna och deras skolgård.

– Vi kände att vår skolgård var väldigt liten och att det inte händer någonting. Förut lekte vi, nu sitter vi inne, berättar klassen.

– Vi vill ha det lugnare på lektionerna, då skulle mycket mer bli klart och vi skulle lära oss mer, säger eleven Alva Girestam Lindström.

Tillsammans räknade klassen ut att de är omkring 83 elever per gunga och 375 elever per bollplan. Resultatet av den bristande skolgården är att eleverna inte går ut på rasterna. Istället för att leka av sig energin ute sitter de i skolans korridorer eller trappuppgångar i väntan på nästa lektion.

Annons

– Förr hade alla det trevligt och bråkade man då så sa man förlåt, men nu fortsätter man bara att bråka för det finns ändå ingenting annat att hitta på, säger Leo Åström.

Annons

– Det går ut över alla och hela klassen blir nere. Då går lektionerna åt till att lösa bråk, berättar Linnea Ollila.

– Det är viktigt att få frisk luft, då kan man koncentrera sig bättre. Nu är det rörigt på lektionerna och alla försöker överrösta varandra, berättar eleven Tuva Szabad Molander.


Li Nester

Annons

Annons

Till toppen av sidan