Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Nynäshamn

Här kan du söka vård i jul och nyår: "Det gäller att vi har öppet när det som bäst behövs"

Vårdcentraler, förlossning, geriatrik, psykiatri och närakuter – här är allt du behöver veta om vården över jul- och nyårshelgerna. Norrtälje sjukhus planerar för lika många eller fler platser än vanligt.

Stockholms läns landsting har arbetat fram planer för att vården ska fungera bra under jul- och nyårshelgerna.

Bild: Henrik Montgomery/TT

Annons

I år är det mest svarta dagar och få röda dagar över jul och nyår. Det innebär att stora delar av vården kommer vara öppet som vanligt. Akutsjukhusen har framför allt vårdplatser för akut vård öppna. Nu planerar man detaljer och samarbetar för att rätt antal platser ska vara öppna.

– Det är viktigt att vi använder våra resurser klokt. Några sjukhus kommer ha fler platser öppna än i fjol och några kommer ha färre. Då gäller det att vi har öppet när det som bäst behövs, säger Anna Nergårdh, chefläkare för Stockholms läns landsting, i ett pressmeddelande.

Akutsjukhusen har liksom tidigare brist på vissa yrkesgrupper och därför svårt att hålla vissa typer av platser öppna. Södertälje sjukhus planerar tillsammans med S:t Göran och Norrtälje sjukhus för lika många eller fler platser medan Danderyd, Karolinska och Södersjukhuset planerar ha färre platser öppna.

Annons

Annons

Det kommer i år vara fler tillgängliga platser inom geriatrik, som är specialiserad på åldrandets sjukdomar. Psykiatriska vården planerar att ha öppet som vanligt under helgen och den avancerade sjukvården i hemmet (ASIH) fortsätter vara viktig för flera svårt sjuka som annars behövt plats på ett akutsjukhus.

En viktig åtgärd är sjuktransporter som tar redan läkarbedömda patienter mellan sjukhus, vilket ska avlasta ambulanserna som därmed kan ägna sig åt akuta uppdrag. En annan åtgärd är att fler gör vårdplanering (möten mellan landstingets sjukvård och kommunal omsorg, till exempel hemtjänst) när en patient skrivs ut, vilket också sparar viktig tid.

– Det är viktigt att tänka på att patienten har tillgång till de läkemedel och annat som behövs och vid behov, till exempel över röda dagar, skicka med det som behövs första dagarna hemma. Hemgången ska vara välplanerad och ske i samråd med patient och närstående, säger Anna Nergårdh.

För den som ska föda barn under helgerna finns tillräcklig kapacitet totalt sett men det är ojämnt fördelat var de blivande mammorna valt att föda. Det finns extra plats på Södertälje sjukhus och Södersjukhuset medan BB Stockholm och Danderyds sjukhus har fler bokade än vad de har plats för. Ett bra sätt att slippa bli runtskickad i sista stund är att i förväg prata med mödravårdscentralen och välja en klinik som har plats i veckan för beräknad förlossning.

Annons

Husläkarmottagningarna som utgör basen för sjukvården har öppet alla vardagar och det finns möjlighet för akuta besök. För den som blir plötsligt sjuk kommer länets närakuter ha öppet på kvällar och helger, flera av dem har också tillgång till röntgen.

– Det är alltid klokt att ringa Vårdguiden på telefon 1177 först för att få veta vart det är bäst att vända sig, oftast är vårdcentralen eller närakuten bättre än akutsjukhusen. Är man livshotande sjuk eller skadad ska man så klart ringa 112, säger Anna Nergårdh.


Karolina Önnebro

08-550 921 35
karolina.onnebro@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy