Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Marie från Norrtälje låg bakom årets Nobeldiplom: "Kändes så ärofyllt"

Norrtäljebon Marie Györi har skrivit diplomen till Nobelprisen i kemi, fysik och ekonomi som i lördags delades ut i Stockholms konserthus.

Uppdraget att skriva årets Nobeldiplom var ett uppdrag som hon direkt kände att hon inte kunde tacka nej till.

– ­Det kändes så ärofyllt och har dessutom varit väldigt roligt. Jag tror inte att jag har njutit så mycket under något tidigare arbete, berättar Marie Györi, som bor en bit utanför Norrtälje.

Marie Györi från Norrtälje skrev årets Nobeldiplom till pristagarna i fysik (bilden ovan), kemi och ekonomi.

Bild: Foto: Privat

Annons

Annons

Marie Györi har arbetat som kalligraf och designer sedan 1991 och driver sedan dess företaget Quadrata. Hon är en av få yrkeskalligrafer i Sverige och har undervisat i kalligrafi vid bland annat Kungliga Tekniska Högskolan och Konstfack.

Det var av Kungliga vetenskapsakademien som Marie Györi fick förfrågan att skriva diplomen till årets Nobelpristagare i kemi, fysik och ekonomi. Varför just hon blev tillfrågad vet hon inte, men hon kände sig mycket hedrad.

Efter förfrågan fick hon skicka in arbetsprover till Kungliga vetenskapsakademien och därefter stod det klart att hon skulle få vara med och göra årets Nobelprisdiplom.

Totalt har fem olika konstnärer hjälpts åt i arbetet och bestämt hur diplomen ska se ut. Marie Györi berättar att hon har fått näst intill fria händer under arbetets gång och hon betonar det stora utrymme som hon har fått i att själv välja diplomens stil.

– Även om jag alltid gör mitt bästa så sätter man ju upp en extra hög ribba när det handlar om Nobelpriset. De har självklart höga förväntningar och det gäller att leva upp till dem.

Det var åtta diplom som skulle göras och arbetet tog en månads tid. Även om Marie Györi har arbetat som kalligraf och designer i 25 år och haft bland andra Norrtälje kommun och Sveriges riksdag som tidigare uppdragsgivare så sticker Nobelpriset ut lite extra.

Annons

– Känslan när det var över var lite som antiklimax och en tomhet, beskriver hon.

Marie Györi på Nobelfesten.

Bild: Foto: Privat


Li Nester

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan