Annons

Annons

Annons

Hon blev Dylans budbärare

Det blev Azita Raji, USA:s ambassadör i Sverige, som klev upp till podiet i Stadshuset för att framföra Bob Dylans tacktal under Nobelceremonin.

– Det här är något jag aldrig hade kunnat föreställa mig, säger Dylan via ambassadören.

Den frånvarande litteraturpristagaren Bob Dylans valde inte artistkollegorna Mikael Wiehe eller First Aid Kit som budbärare när hans tacktal skulle framföras under Nobelmiddagen. I stället ropades den amerikanska ambassadören Azita Raji upp till podiet.

USA:s ambassadör Azita Raji håller litteraturpristagaren Bob Dylans tacktal under Nobelbanketten i Stadshuset i Stockholm på lördagen. Foto: TT

Annons

Annons

– God afton, allihop. Jag vill framföra mina varmaste hälsningar till ledamöterna i Svenska Akademien och till kvällens alla andra celebra gäster, inledde Dylan sitt tacktal.

Litteraturpristagaren bad om ursäkt för att han inte kunde vara på plats men sade att han definitivt var närvarande i tanken och att han kände sig hedrad över att få ta emot ett så prestigefyllt pris.

– Från en tidig ålder har jag varit bekant med och läst och slukat verk skrivna av dem som ansetts värdiga en sådan heder: Kipling, Shaw, Thomas Mann, Pearl Buck, Albert Camus, Hemingway. Dessa litterära giganter vars verk lärs ut i skolor, finns i bibliotek över hela världen och som det talas om i vördnadsfull ton har alltid gjort ett djupt intryck. Att jag nu sällar mig till namnen på den listan gör mig mållös.

Bob Dylan jämförde sig även med William Shakespeare i den bemärkelsen att den brittiske dramatikern troligtvis inte heller såg på sitt arbete som just litteratur. Han avslutade med att tacka Akademien för att han fått möjligheten att ställa sig frågan om hans sånger kan räknas som litteratur, och för att Akademien försett honom med ett "sådant underbart svar".

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan