Annons

Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Ny rektor vartannat år – nu har lärarna fått nog: "Vi orkar inte mer"

Fem rektorer på fyra år. Fem biträdande rektorer på två år. Nu har lärarna på Länna-Riala och Frötuna-Köpmanholms skolor fått nog av turbulensen.

Lärarna i Länna skola har ledsnat. Sergio Lagunas, Anna Almqvist, Lars Andersson, Jenny Schillén-Sevim, Patrik Skott, Malin Kokki, AnnaKarin Wahlgren, Anki Sjöström har skickat en skrivelse till Barn- och utbildningskontoret.

Bild: Måna J Roos

Annons

– I snitt har vi haft en och samma rektor i två år innan de har slutat, säger Jenny Schillén-Sevim, förstelärare på Länna skola.

Hon har jobbat på Länna skola i sexton år och under den tiden haft sju olika rektorer och de senaste två åren har fem biträdande rektorer passerat. På Frötuna och Köpmanholms skola har det varit fem rektorer på fyra år.

LÄS ÄVEN: Grundskolechefen: "Det måste bli attraktivt att vara rektor"

Nu har lärarna i Länna-Riala och Frötuna-Köpmanholm-enheten skickat varsin skrivelse till Barn- och utbildningskontoret där de förklarar sin oro över rektorernas belastning och den stora omsättning av rektorer som råder i Norrtälje kommun.

Annons

Annons

– Droppen blev när vår senaste rektor Liv Tegelström, som började hos oss för två år sedan, nyligen sa upp sig. Vi orkar inte mer, sägerJenny och får medhåll av sina kollegor.

De ifrågasätter rektorernas höga arbetsbelastning med alltför många arbetsuppgifter och administration som inskränker på det pedagogiska arbetet.

– När Liv Tegelström började här hade hon ansvar över Länna och Riala skola, men sedan i vintras fick hon även ansvar över Frötuna och Köpmanholms skola. Vi protesterade och sa att det aldrig skulle gå, att hon omöjligt skulle hinna göra ett bra arbete, säger Lars Andersson, lärare på Länna skola.

När rektorn på Länna-Riala och Frötuna-Köpmanholms skolor slutade blev det droppen. Nu har personalen skickat en skrivelse till kommunen. Lärarna på Länna skola; Malin Kokki, AnnaKarin Wahlgren, Sergio Lagunas, Anna Almqvist, Anki Sjöström, Lars Andersson, Patrik Skott, Jenny Schillén-Sevim har ledsnat.

Bild: Måna J Roos

Det saknas kontinuitet och arbetsro, menar lärarna. Den stora omsättningen av rektorer skapar oro och de största förlorarna är eleverna. De tycker att det pedagogiska arbetet blivit lidande då för mycket av rektorns tid går till administration och att hinna med att vistas på alla fyra skolor, utöver att lära upp biträdande rektorer som kommer och går.

– Vi får börja om och börja om. Det tar tid för varje ny rektor som börjar att lära känna oss och sätta sig in i skolan och rutinerna, och sedan initiera sina mål och idéer som vi ska arbeta efter, säger AnnaKarin Wahlgren, lärare på Länna skola.

Annons

LÄS MER: Rektorn på Rådmansö skola slutar: "Jag har trivts jättebra"

Annons

Norrtälje kommun har som mål att bli en av Sveriges bästa skolkommuner, något lärarna på Länna-Riala och Frötuna-Köpmanholms skolor tycker är svårt att uppfylla under rådande omständigheter.

– Det är svårt att bedriva en skolutveckling och uppnå kommunens visioner när vi ständigt får nya rektorer. Det skapar förvirring och ökar arbetsbelastningen för personalen på skolan som leder till hög sjukfrånvaro, säger Annika Hellberg, arbetslagledare på fritids i Frötuna skola.

Gemensamt för alla fyra skolor är att deras förtroende för Norrtäljes barn- och utbildningskontor är mycket lågt.

– Vi har tappat hoppet, vi orkar inte mer. Vi vill inte ha fler rektorsbyten. Det kommer en ny rektor så småningom – men för hur länge?, sägerJenny Schillén-Sevim.

FOTNOT: NT har sökt Liv Tegelström utan resultat.


Måna J Roos

0176-795 53
mana.roos@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan