Annons

Annons

Annons

Annons

Rimbo

Det blir kulturscen i anslutning till nya Bålbroskolan

Det slog politikerna fast vid ett välbesökt stormöte i Rimbo om kulturscen/aula/samlingslokal under torsdagskvällen. Frågan är dock, vad det får kosta.

Det kommer att byggas en samlingsplats för kultur i anslutning till bygget av nya Bålbroskolan. Frågan är bara vad det får kosta och om det blir klart till hösten 2018 som lovats.

Bild: Grethel Hjuberger

Annons

Torsdagens datum 8 december var valt med omsorg. Samma datum för ett år sedan uppvaktades nämligen kommunalråden i Norrtälje kommun av en delegation från Rimbo med Elina Widnersson i spetsen. Med sig hade de 35 namnlistor med underskrifter från Rimbobor samt skrivelser från i princip Rimbos alla föreningar. Kravet var en aula/scen/samlingslokal till Rimbo. Kulturlivet behöver en egen fristående arena som inte inkräktar på idrottens verksamhet, påpekade alla bland annat.

Sedan dess har Rimboborna haft en samrådsgrupp verksam som jobbat fram ett tjänsteutlåtande och förslag tillsammans med kommunens tjänstemän och den arkitekt som även ska rita nya Bålbroskolan. Arkitekt Tomas Persson på Sweco.

Annons

Kulturskolans rektor Bengt Hilding presenterade de första ritningarna på hur det kan komma att se ut.

Annons

Förslaget är att byggnaden kommer att innehålla en scen i golvnivå och med publikplatserna runt om i en sluttande halvcirkel som i en amfiteater.

Bild: Grethel Hjuberger

Förslaget är att byggnaden kommer att innehålla en scen i golvnivå och med publikplatserna runt om i en sluttande halvcirkel som i en amfiteater. Runt 350 besökare/elever ska få plats. Alltså lika många som de elever som den nya skolan är tänkt rymma. Lokalen kan därmed fungera för såväl skolans som allmänhetens behov.

Dessutom föreslås ett kafé i den foajé som också kan fungera som en samlingsplats. Kostnaden för detta förslag är 19,2 miljoner kronor.

Det fanns många politiker på plats, men det var Berit Jansson, C, som svarade för fastighetsavdelningens synpunkter och Olle Jansson, S, som svarade för skolans.

Båda var synbart nöjda. Men frågan till dem var: blir det ett bygge?.

– Det blir en kulturscen om man i det begreppet lägger in en aula och en samlingsplats. Så mycket kan jag lova, sa Olle Jansson.

Och Berit Jansson slog fast att behovet av samlingslokaler är stort i Rimbo.

– Rimbo behöver en så funktionell aula/kulturscen som möjligt, sa hon.

Vad som istället diskuteras på politisk nivå nu är pengarna. Hur mycket får det kosta.

– Vi vill ju ha så mycket pang för pengarna som det går, sa Berit Jansson.

Annons

Annons

– Vi vill ju även ha pengar över till verksamheten, så det gäller att vi tänker till så att lokalerna är långsiktigt hållbara, sa Olle Jansson.

Den 18 januari ska frågan preliminärt upp på kommunstyrelsens arbetsutskott och den 30 januari ska beslut om pengarna fattas i kommunstyrelsen. I den nuvarande tidplanen ingår även ambitionen att såväl skola som samlingslokal ska vara inflyttningsklara till hösten 2018.

Denna plan var dock samtliga närvarande mycket tveksamma till att den skulle gå att hålla. De flesta trodde snarare på att datumet måste flyttas fram minst ett år - till hösten 2019.


Grethel Hjuberger

0176-795 82
grethel.hjuberger@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan