Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Migrationsverket måste betala över 90 miljoner till Norrtälje kommun

Norrtälje kommun har fordringar på sammanlagt 92,2 miljoner kronor från Migrationsverket i uteblivna statsbidrag. Störst är skulden till socialnämnden. I veckan har Migrationsverket beslutat att göra delutbetalningar från och med nyårsafton.

Migrationsverket har svårt att hinna med.

Fordringarna gäller olika bidrag som Migrationsverket skulle ha betalat ut för merkostnader inom socialtjänst, skola, vuxenutbildning och annat som har uppstått i samband med flyktingmottagandet. Barn- och skolnämnden i Norrtälje väntar på 6,5 miljoner kronor, utbildningsnämnden på 4,5 och överförmyndaren på lika mycket.

Men den överlägset största fördringsägaren är socialnämnden, som Migrationsverket är skyldigt 76,7 miljoner kronor. Men det är ingen risk att kommunen inte ska kunna ta hand om sina nyanlända, eller att nödlidande ska drabbas, lovar socialnämndens ordförande Ingrid Landin (MP).

Annons

Annons

– Vi har en fordran och vi kommer att få tillbaka pengarna, det ska inte blandas ihop med budgeten. Vi har pengar på kontot, det är en likviditetsfråga, säger hon.

Utbetalningarna är på gång, delvis som en nyårspresent till kommunerna, meddelar Michelle Bornestrand, presskommunikatör vid Migrationsverket.

– Eftersom kommunerna redan har fått vänta länge på sina pengar har vi i veckan fattat beslut om att påbörja delutbetalningar. Det innebär att vi gör en förskottsbetalning på 50 till 70 procent av kommunernas yrkade ersättningar. Det gör vi för att kommunerna inte ska behöva vänta på sina pengar under tiden som vi handlägger deras ansökan. Arbetet kommer att påbörjas under första veckan i december. Pengar börjar betalas ut först den sista december, skriver Michelle Bornestrand i ett mejl till NT.

LÄS ÄVEN: Migrationsverket avvecklar asylboenden – boende i Herräng stängs

Migrationsverkets totala skuld till kommunerna i Sverige uppgår till miljardbelopp, rappoterade Sveriges radio i höstas. I mitten av november skrev Migrationsverkets tillförordnade operative chef Jan-Olof Wallin ett brev till alla Sveriges kommunstyrelseordförande och beklagade att verket ligger efter med sina utbetalningar.

Annons

"Vi har vidtagit en rad åtgärder för att förkorta handläggningstiderna och vi fortsätter med kraftfulla insatser för att beslut om ersättningar ska kunna fattas snabbare", skriver Jan-Olov Wallin.

Annons

LÄS ÄVEN: Statens flyktingskuld fortsatt stor

Åtgärderna består bland annat av omfördelning av resurser så att cirka 70 årsarbetskrafter arbetar med bidragsansökningar nu under sista kvartalet 2016. Migrationsverket har också inrättat ett särskilt arbetsskift, förenklat sina handläggningsrutiner och kortat kommunernas och landstingens frist för kompletterande handlingar från tre till två veckor.

Hittills i år har det inkommit 150 000 ansökningar om bidrag från kommuner och landsting, varav en tiondel, 15 000, i oktober månad. Samma månad avgjordes 23 700 ärenden, vilket ändå visar att Migrationsverket börjar komma någonstans.

– Det är svårt att säga när vi ska vara i balans, men förhoppningsvis under våren. Vår ambition är att alla kompletta ansökningar ska handläggas inom tre månader, skriver Michelle Bornestrand.


Tobias Bernander

0176-795 00
tobias.bernander@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan