Annons

Annons

Annons

Annons

Norrtälje stadskärnan

Manifesterar utanför Systembolaget - för att få männen att tänka till

Alkohol och våld går ofta hand i hand.
- Alla vuxna har någon i sin närhet som har alkoholproblem eller någon som slår kvinnor, säger Karin Zelander.
På fredag hålls en manifestation till stöd för just våldsutsatta kvinnor.

Siv Lodén och Karin Zelander. På fredag manifesterar de till stöd för våldsutsatta kvinnor.

Bild: Foto: Richard Grandin

Annons

På fredag är det Internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor, även kallad för Internationella kvinnofridsdagen. Klockan 17 på fredag kommer därför medlemmar från Roslagens kvinnonätverk, Kvinnojouren Snäckan samt Norrtälje FN-förening att stå utanför Systembolaget i Norrtälje och dela ut flygblad.

Även andra som vill visa solidaritet är välkomna att delta i manifestationen. Allmänheten har också möjlighet att tända ett ljus för någon kvinna som de vet är - eller har varit - våldsutsatt.

Annons

Anledningen till manifestationen - och platsen för den - är enkel.

– Där alkoholen går in går vettet ur, säger Karin Zelander, ordförande i Norrtälje FN-förening och sammankallande i Roslagens kvinnonätverk. Vi vill göra dem som går in på Systembolaget lite illa till mods. Få dem att tänka efter.

Annons

Våldet mot kvinnor ökar i samhället. År 2015 gjordes 29 000 anmälningar av misshandel mot kvinnor över 18 år, vilket är en ökning med sju procent på två år. Orsaken kan vara att fler anmäler men också att befolkningen ökar.

I tre av fyra fall var den misstänkte gärningsmannen bekant med kvinnan, och drygt 45 procent av misshandelsfallen sker inomhus av en person kvinnan har en nära relation med. Mörkertalen är stora – Brå (Brottsförebyggande rådet) har i tidigare studier uppskattat att endast vart femte fall anmäls till polisen. Enligt Brå är drygt 85 procent av dem som misstänks för misshandel mot kvinnor män.

Karin Zelander och Siv Lodén, tf ordförande i Kvinnojouren Snäckan, hoppas att fler män tar ställning.

– De behöver stötta kvinnorna och ta ställning mot våldet, säger Siv Lodén. I Snäckan har vi väldigt få manliga medlemmar. Det är synd.

– Det handlar om att respektera varandra, säger Karin Zelander. Vi är alla lika mycket värda och vi måste samarbeta för att få stopp på våldet. Vi är inte emot män, utan vill samarbeta med män för att få ett jämställt samhälle på alla områden. Våld förekommer i alla typer av relationer, men det är mäns våld mot kvinnor som är kraftigt överrepresenterat.

Annons

Annons

Efter flygbladsutdelningen vid Systembolaget kommer Siv Lodén och Karin Zelander hålla tal på Stora torget (kl 18.15). Kvällen avrundas med mingel på Sensus studieförbund för dem som deltagit i manifestationen.


Richard Grandin

0176-795 71
richard.grandin@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan