Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Vrid inte tillbaka klockan för de funktionshindrade

För drygt 20 år sedan infördes LSS-lagstiftningen och som en del i den finns rätten till personlig assistans. Denna reform gör att människor med omfattande funktionsnedsättningar kan ges möjlighet att vara delaktiga i arbetsliv, fritid och kulturutbud genom egna val. Den ger även möjlighet till eget boende med hjälp av personliga assistenter.

Annons

Vi får inte vrida tiden tillbaks så att barn och ungdomar med omfattande funktionsnedsättningar i framtiden blir hänvisade till institutioner igen, skriver Hans Andersson.

Bild: Foto: Henrik Montgomery, TT

Nu har Försäkringskassan fått i uppdrag av regeringen att minska kostnaderna inom personlig assistans, dels genom att bevilja färre timmar till dem som behöver assistans, dels genom att ersättningen per timme inte höjs enligt kostnadsindex. Detta kommer att i hög grad påverka vardagen för de som behöver samhällets stöd allra mest.

Annons

Vi får inte vrida tiden tillbaks så att barn och ungdomar med omfattande funktionsnedsättningar i framtiden blir hänvisade till institutioner igen!

Det har visat sig att det förekommer fusk inom denna valfrihetsreform. Fusk och ohederlighet finns inom de flesta välfärdssystem och det skall givetvis bekämpas med alla medel. Ge därför myndigheterna i uppgift att jaga de girigbukar som utnyttjar våra välfärdssystem, istället för att ta bort möjligheten till ett värdigt liv för de allra svagaste i vårt samhälle!

Jag undrar hur det känns i maktens korridorer att bevilja avgångsvederlag till ohederliga medarbetare, fina pensionsavtal med mera, samtidigt som man fattar beslut som riskerar att ta bort möjligheten till ett värdigt liv för dem som behöver stöd och hjälp i vårt samhälle.

Hans Andersson (L), Södertjära

Du har väl vår app? Ladda ner gratis till din iPhone eller till din Android.


www.norrteljetidning.se

redaktionen@norrteljetidning.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan