Annons

Annons

Annons

Norrtälje söder om ån

Ingen alkoholservering för Färsna 4H – Jan Emanuel Johansson: "Typiskt mig"

Riksförbundet 4H är kritiskt mot alkoholserveringen på tenniskaféet i Societetsparken.
– Jag är inte världsbäst på att göra som man alltid gjort, säger Jan Emanuel Johansson, ordförande för Färsna 4H.

I våras klev Norrtäljeprofilen Jan Emanuel Johansson in som ordförande i Färsna 4H. Han kom med flera idéer på hur föreningen skulle få bättre ekonomi och fler medlemmar.

En av idéerna var att gjuta nytt liv i tenniskaféet i Societetsparken. Genom Johanssons delägarskap i Norrtälje Nöjesgrupp AB skulle nöjesgruppen driva klubb på uppdrag av 4H, som arrenderar av tennisklubben. Färsna 4H skulle då få del av vinsten.

Under sommaren har klubben Parken haft kafé och bar med alkoholservering.

LÄS MER: Jan Emanuel vill öppna bar i parken

Tobias Nilsson, Marcus Westin och Jan Emanuel Johansson från Norrtälje Nöjesgrupp.

Bild: Foto: Måna J Roos

Annons

Annons

Alkoholserveringen har dock retat upp riksförbundsstyrelsen för Sveriges 4H. Generalsekreteraren skrev nyligen ett brev till Färsna 4H och förklarade att alkoholserveringen bryter mot 4H:s regelverk.

– Eftersom det lätt kan förknippas med 4H har Riksförbundet Sveriges 4H en dialog med Färsna 4H angående detta, då det inte är förenligt med organisationen 4H att bedriva, eller förknippas med, verksamhet där det finns försäljning av alkohol, skriver generalsekreteraren Veronica Gisslar i ett mejl till Norrtelje Tidning.

Färsna 4H har nu brutit samarbetet med Culinar.

Jan Emanuel Johansson medger att det var ett brott mot regelverket, men att han inte kände till det.

– Nej, det gjorde jag inte. Det här är typiskt mig, jag ser målet och vad jag ska göra för att nå dit. Jag trodde att alla skulle applådera, säger han till NT.

– Jag är inte världsbäst på att göra som man alltid gjort, säger Färsna 4H:s ordförande Jan Emanuel Johansson.

Bild: Foto: Anders Sjöberg

Hans mål som ordförande var att vända en dålig ekonomi.

– Läget var så att vi hade inte en spänn och var nära att få stänga. Vi gick i runda slängar back 30 000-40 000 på ett år. Med det här arrangemanget såg jag att vi skulle kunna vända läget vilket vi också gjorde. Från att ha gått back har vi gått 60 000 plus, säger han.

Jan Emanuel Johansson säger att han inte läst 4H:s stadgar.

Annons

– Nej, jag har inte läst stadgarna. Då skulle vi inte gjort så här. Jag är inte världsbäst på att göra som man alltid gjort, säger han.

För Färsna 4H ser läget ändå positivt ut.

Annons

– Vi har en sund ekonomi och har slagit rekord i antal medlemmar och antal stödmedlemmar. Nu jobbar vi får att få till bättre sponsoravtal.

Parken på tenniskaféet är inte heller i farozonen.

– Färsna 4H kommer inte stå som mellanhand utan vi skriver ett direktavtal mellan tenniskaféet och Norrtälje nöjesgrupp, säger Jan Emanuel Johansson.

Johansson är känd för att vilja utmana diverse regelverk. För ett tag sedan ansökte han om att få servera chiapudding på Färsna 4H:s kafé, något han gjorde för att demonstrera hur stelbent regelverket är för mindre företagare.

Fakta: 4H:s regelverk

4H är en internationell ideell ungdomsorganisation med verksamhet inom allt från odling och djur till idrott och teater. 4H finns i över 80 länder och riktar sig till barn och ungdomar mellan 6-25 år.

4H står för:

HUVUD för kunskap.

HJÄRTA för medkänsla.

HAND för färdighet.

HÄLSA för ett sundare levnadssätt.

Fakta: Norrtälje Nöjesgrupp AB

Nöjesgruppen, bildad 2014, har fem delägare: Ken Börjesson, Marcus Westin, Tobias Nilsson, Behrang Eslami och Jan Emanuel Johansson.

Norrtälje Nöjesgrupp fungerar som restauratör och arrangör vid flera tillfälliga evenemang, bland annat Hamnfestivalen i Norrtälje.

Annons

Bolaget driver även tre ”fasta” nöjesställen på Campus Roslagen i Norrtälje: restaurang- och cateringköket Culinar, Mobergs festvåning och nattklubben Jernet.


Therése Söderlund

0176-795 77
therese.soderlund@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan