Annons

Annons

Annons

Riala-Bergshamra

Miljön hemma i fokus under global vecka i Bergshamra

Klimathotet kan lätt få en att känna sig uppgiven. Spelar det verkligen någon roll vad JAG gör med min återvinning när korna pruttar metan, bilarna blir fler och folk flyger till Sydostasien?
Det och mer därtill kan man få svar på under Globala veckan i Bergshamra.

– Vi är så proppade med miljötänk så man blir trött. Vi vill fånga intresset som människor har i sin närmiljö, säger Karin Malmquist, vice ordförande i Equmeniakyrkan i Bergshamra.

I Bergshamra sker arrangemangen under veckan i samarbete mellan Länna Ekumeniska råd och studieförbunden Bilda och Sensus.

De planerar bland annat en föreläsning med Hanna Netterberg-Lundkvist, avfallsutredare på Norrtälje kommun. Hon ska berätta om återvinning och avfallshantering.

– Hon kommer att börja globalt och sedan krympa ner det till oss på kommunnivå. Det kommer att bli mer som en diskussion, med frågor som ska man välja tetra eller konservburk i affären? Är det någon vits att ta med en egen kasse när man handlar?

Annons

Spelar det någon roll om man återvinner sitt avfall? Arkivbild.

Bild: Måna Roos

Annons

Under veckan kommer även Staffan Lindberg, artist och underhållare med ett förflutet i Viba Femba. Han kommer att hålla en "ståuppföreläsning" med titeln Moder Jord – för god att kolsyra. Den handlar om klimat, konsumtion och hur det var när han koldioxidbantade 2007. I dag samlar Staffan Lindberg in mer växthusgaser än han släpper ut.

– Det är ett seriöst budskap inbäddat i underhållning, säger Karin Malmquist.

Globala veckan avslutas med skapelseteologen Åke Jonsson. Han funderar kring frågan om vem som egentligen har ansvar för Skapelsen.

Vilka vänder ni er till?

– Kommuninvånarna. Alla som berörs av miljön. Är det någon som inte gör det?

Varför engagerar sig kyrkorna i miljöfrågor?

– Varför ska vi inte göra det? Är det någon som pratar om Skapelsen och naturen så är det vi. Kyrkan har ett ansvar att förmedla det här, säger Karin Malmquist.

Det händer i Bergshamra under Globala veckan:

17 november: Hanna Netterberg-Lundkvist, avfallsutredare på Norrtälje kommun. Rosenlundskyrkan klockan 18.

19 november: Staffan Lindberg, koldioxidbantare och underhållare. Rosenlundskyrkan klockan 18.

20 november: Åke Jonsson, skapelseteolog. Bergshamra missionskyrka klockan 11. I anslutning till gudstjänst.

FAKTA Globala veckan

Sedan 2005 arrangerar Sveriges kristna råd och Svenska missionsrådet en vecka varje november då församlingar i hela Sverige på olika sätt uppmärksammar globala frågor utifrån ett givet tema. I år pågår veckan den 13-20 november med temat Jord att leva på – mänskliga rättigheter i klimatförändringarnas spår.

Annons

Medarrangörer är: Diakonia, Equmeniakyrkan, Kristna Fredsrörelsen, Life & Peace Institute, PMU, Sensus Studieförbund, Studieförbundet Bilda, Svenska kyrkan, Svenska Kyrkans Unga och Sveriges Ekumeniska Kvinnoråd. Globala veckan finansieras delvis av Sida.


Sara Borg

0176-795 63
sara.borg@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan