Annons

Annons

Annons

Division 3

Här hyllas hockeylegendaren Peter Åslin – inför familjen: "Pappa hade varit stolt"

Målvaktsikonen Peter Åslin är troligtvis Norrtälje IK:s största spelare genom tiderna. Därför valde moderklubben att hedra honom – genom att hissa hans namn och nummer i Contigahallen.
– Pappa hade varit otroligt stolt och hedrad, säger sonen och Röglespelaren David.

Inbäddat innehåll

Hockeylegendaren och målvaktsikonen Peter Åslin hann med oerhört mycket under sin aktiva karriär. I klubbar som Leksands IF och HV71 vann han tre SM-guld – och tog även VM-guld 1992 med Tre Kronor.

Karriären avslutades sedan 1999 – och 2012 gick målvakten oerhört tragiskt nog bort i sviterna av stroke vid en ålder av 49.

Fyra år senare väljer hans moderklubb, Norrtälje IK, att hedra hans minne som den kanske allra största hockeyspelaren som de någonsin har fostrat – genom att hissa hans namn och nummer i hemmaarenan Contigahallen.

Annons

Detta skedde under söndagskvällen i samband med när klubben mötte Järfälla.

Annons

Familjen Åslin, bland annat med sonen och Röglespelaren David, var på plats för att närvara vid ceremonin.

– Det känns väldigt bra att vara tillbaka här. Jag har många bra minnen härifrån och spelade här som grabb, säger David, som också har Norrtälje IK som moderklubb.

Och försöker att sätta ord på initiativet som klubben var valt att hedra hans far med.

– Det är en otroligt fin gest och pappa hade varit väldigt stolt och hedrad av det här. Och min familj är också det, så klart. Sedan är det nog en bra grej för unga Norrtäljebor att få en morot och kämpa för varje dag.

Hur har tiden varit efter att du förlorade din far – och vad betyder han för dig?

– Klart det är tufft, men det har blivit bättre med åren. Han betydde väldigt mycket för mig, dels som hockeyspelare där han lärde mig väldigt mycket, men också som människa utanför hockeyn. Det är klart att det är oerhört tufft, men vi är en stark familj. Vi klarar oss, säger David.

Vad tror du att han har betytt för Norrtälje IK och hockeysverige?

– Jag vet inte riktigt , men jag tror att han har betytt väldigt mycket. Det är inte nog inte någon från Norrtälje IK som har vunnit VM-guld, så jag tror att det är stort för en ganska liten klubb som dem. Sedan som jag sa tidigare betyder det nog mycket för ungdomar härifrån att någon visade att det inte är omöjligt att ta sig hela vägen.

Annons

Annons

Tanken med ceremonin handlade om att ära Peter Åslin och hedra hans minne. Då väljer sonen David att berätta om ett bestående och väldigt personligt minne från sin barndom.

– Det var när vi bodde här i Norrtälje IK och han hade lagt av. Då ringde telefonen en natt och hela familjen vaknade av samtalet. Det visade sig vara Olle Öst, dåvarande sportchef i Leksand, som ville att pappa skulle göra comeback. Han tackade ja och sedan väckte han mig. Jag fick följa med upp på övervåningen för att jag skulle skjuta skott på honom mitt i natten. Jag var bara en liten grabb och minns hur glad han var och hur mycket han älskade sporten. Det får mig att gå till jobbet varje dag och tycka att det är roligt, säger David.

Peter Åslin föddes och växte upp i Norrtälje. Han gjorde debut i Norrtälje IK redan som 14-åring.


Christopher Grönlund

021-19 92 27
christopher.gronlund@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan