Annons

Annons

Annons

Annons

Kvarteret Förrådet

Index gör en pudel – vill bygga hyresrätter i nästa steg

Nästa del av kvarteret Juvelen ska bli hyresrätter. Det är byggbolaget Index Residences ambition, meddelar vd Rickard Haraldsson.

Här ska etapp två av kvarteret Juvelen eller Förrådet byggas, norr om etapp ett.

Bild: Tobias Bernander

Det blev stort rabalder i början av oktoberIndex plötsligt meddelade att de 186 utlovade hyresrätterna i första etappen av kvarteret Juvelen, även känt som kvarteret Förrådet, skulle bli bostadsrätter istället. Företaget belades med vite och anklagades för att ha fört Norrtälje kommun bakom ljuset.

Annons

Annons

Men nu verkar en försoning vara i sikte.

– Först av allt vill jag säga att jag är ledsen för att vi hamnat där vi hamnat med etapp ett. Men vi har nu gemensamt med kommunen fattat ett beslut om att försöka bygga hyresrätter i etapp två istället. Därför ska vi omgående på nytt initiera samtal med Hyresgästföreningen, det blir den viktiga och avgörande dialogen, skriver Index vd Rickard Haraldsson i ett mejl till NT.

LÄS MER: Byggbolagets öppna brev: "Vi ber om ursäkt"

Under den första etappen sprack Index förhandlingar med Hyresgästföreningen. Rickard Haraldsson sa först till NT att Hyresgästföreningen inte hade velat förhandla alls, och sedan att föreningen hade kommit med ett skambud. I det öppna brev som publiceras här intill, skriver Rickard Haraldsson att det inte var möjligt att bygga hyresrätter med en kalkyl som slutade på minus. Frågan är då vad som har förändrats sedan dess.

– Vi hade en för positiv inställning till att vi skulle kunna få ut de hyresnivåersom krävdes för att kunna bygga hyresrätter i etapp ett med en långsiktigthållbar kalkyl, med den höga kvalitet vi planerat. När vi insåg att det inte var så var vi redan halvvägs i byggprojektet. Då var det för sent att ändra kravspecifikationerna och få till en annan kalkyl. Nu är vi i ett annat läge. Nu vet vi vad vi har att räkna med. Då kommer också vår projektering att se annorlunda ut. Samtidigt är det vår förhoppning att inställningen hos samtliga parter förändras, och att parterna nu är beredda att jämka för att möjliggöra bygget av hyresrätter i etapp två. För vår ambition är att bygga hyresrätter, skriver Rickard Haraldsson.

Annons

Annons

Här ska de nya 127 lägenheterna byggas.

Bild: Söderlund Therese (NT)

Han värjer sig mot uppfattningen om att Index skulle ha lurat kommunen och dem som hade anmält intresse för hyreslägenheter i den första etappen.

– Vi ville bygga Juvelen i Norrtälje. Och hade, felaktigt som det visade sig, synen att hyresmarknadens parter skulle se detta och vara villiga att sätta den hyresnivå som krävdes för att projektet skulle få en långsiktigt hållbar ekonomi. Nu var det inte så. Men någon annan tanke har aldrig funnit hos oss. Det är bara att titta på finansieringen. Du ändrar inte enkelt upplåtelseform mitt under ett pågående byggprojekt. Det är absolut inget din banks kreditkommitté uppskattar. Det ställer till problem när det gäller säkerhet och panter, både för banken och för oss. Så om inte annat, fråga vår bank. De vet att vi aldrig planerat något annat än hyresrätter, skriver Rickard Haraladsson.

Hur ska ni få ner produktionskostnaderna? Andra företag här i Norrtälje har till exempel använt sig av färdigmonterade husmoduler.

– Vi ska nu projektera utifrån de hyresnivåer som hyresmarknadens parter finner lämpliga, med det förbehållet att de måste vara rimliga. Men jag vill betona att vi i Norrtälje jobbar med lokala underentreprenörer (rör, betongarbeten, isoleringsarbeten, målning, parkettläggning och el) och har långa, nära samarbete med lokala nyckelentreprenörer som gjuter betongstommarna på plats. Det vill vi fortsätta med och har därför inga planer på att köpa in färdigproducerade husmoduler utifrån. Nu ska vi hitta det bästa sättet att bygga så kostnadseffektivt vi kan utifrån de nya förutsättningar vi får, skriver Rickard Haraldsson.

Annons

Annons

Hyresgästföreningen har ännu inte nåtts av Index Residences trevare.

– Självklart är det så att vi är beredda att träffa företrädare för bolaget och ha en dialog. Sedan kan jag inte säga något om utgången. Det får visa sig, säger Lena Jansson Nordin, förhandlare vid Hyresgästföreningen region Aros.

Kommunstyrelsens ordförande Ulrika Falk (S) säger att hon inte för några direkta förhandlingar med Index Residence i nuläget.

– Det vi har framfört är att vi naturligtvis förutsätter att det byggs hyresrätter i etapp två, säger Ulrika Falk.

Hur ska ni från kommunens sida förhindra att det går likadant som sist den här gången?

– Det är samma exploateringsavtal som gäller i etapp 2 dessvärre. Men vi förutsätter att Index verkligen gör sitt bästa för att bygga hyresrätter, säger Ulrika Falk.

Etapp två ska omfatta 127 lägenheter.


Tobias Bernander

0176-795 00
tobias.bernander@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan