Annons

Annons

Annons

Fortsatt tystnad från Bob Dylan

Nästan ett dygn efter att det blev känt att Bob Dylan tilldelas ett av världens finaste priser, Nobelpriset i litteratur, är artisten fortfarande knäpptyst. Svenska Akademien har ännu inte nått honom.

Bob Dylan. Arkivbild.

Bild: David Vincent

Världen är upptagen med att vara för eller mot att musikern och låtskrivaren Bob Dylan i går utsågs till 2016 års litteraturpristagare. Men huvudpersonen fortsätter att vara tyst. Svenska Akademien försökte att nå artisten under hela gårdagen utan resultat.

Annons

– Vi fick tag i hans närmaste agent. Men Bob Dylan låg och sov inför konserten och vi har inte kunnat prata med honom än, säger pressansvariga Ulrika Kjellin, som berättar att Sara Danius ringde hela kvällen i går.

Till TT sade artistens närmaste agent Jeff Rosen bara: "Bob kan tyvärr inte nås för kommentarer nu". Han lade till att han inte vet om eller när artisten tänker kommentera priset.

Annons

I natt stod Bob Dylan på scen i Las Vegas, men inte heller då tog han bladet från munnen. Skivbolaget har utlovat en pressrelease, som ännu inte har kommit. Inte heller på Dylans hemsida märks det att han har fått priset. I natt kom dock en kort bekräftelse från Dylans officiella Twitterkonto.

Bob Dylans vän, sångaren Bob Neuwirth, tror inte att artisten kommer att slå på stora trumman för att han fått priset.

"Han är inte en 'skrytmåns'. Han kanske inte ens kommer att kännas vid det", sade han till Washington Post.

Nobelpristippade Joyce Carol Oates tycker att Bob Dylan är ett inspirerande val. Men i The Wall Street Journal uttrycker hon en förhoppning om att "Bob Dylan ska använda detta tillfälle att säga något politiskt. I dessa stormiga tider när till och med demokratin tycks sårbar är det viktigt för artister att uttrycka sig tydligt och uppriktigt".

Under Nobeldiskussionerna fick Bob Dylan kodnamnet "Barbro" bland ledamöterna i Akademien för att hans namn inte skulle läcka ut, uppger Sara Danius i ett mejl till DN.

Nu återstår att se om artisten kommer att besöka Sverige för att ta emot priset. När han tilldelades ett av Frankrikes mest ärorika pris, L'ordre national de la Légion d'Honneur 2013, dök han upp och höll ett kort tacktal.

Annons

Men Nobelstiftelsen har än så länge inga nyheter att förmedla.

– Vi anpassar alla pristagares program efter önskemål. Vissa har behövt olika specialanpassningar men det har vi ännu inte kunnat fastställa, säger pressansvariga Jonna Petterson.


Elin Swedenmark/TT


Sara Haldert/TT

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan