Annons

Annons

Annons

Mittmedias litteraturskribenter om valet av Bob Dylan

Vad tycker Mittmedias kulturredaktörer och litteraturkritiker om Nobelpriset till Bob Dylan?

Inbäddat innehåll

Läs mer: Bob Dylan får årets Nobelpris i litteratur

Bob Dylan.

Bild: Vince Bucci

Margaretha Levin Blekastad, kulturredaktör Norrtelje Tidning:

"Jag bad om en överraskning i år. Och jag fick det.

Bob Dylan är sannerligen en skräll. Och en uppskattad sådan.

Annons

Visst kan man säga att priset gick till alla vita, medelålders mäns favorit.

Annons

Men så enkelt är det inte.

Bob Dylan har varit i ständig rörelse och fångat en hel generations tidsresa i sina texter, där han skapat bilder med en speciell poetisk glans.

Jag har haft Bob Dylan som följeslagare sedan tonåren, i både ljusa och mörka stunder.

Men är han värd Nobelpriset?

Svårt att säga.

Men jag är glad över att bli överrumplad. Att Svenska Akademien skakade om oss. "

Kristian Ekenberg, kulturredaktör Gefle Dagblad:

”Fokus ligger på litteratur en gång om året, och därför tycker jag att det är tråkigt att Bob Dylan får Nobelpriset. Med det sagt så finns det en intressant aspekt i att ge priset till en textförfattare som nått publiken främst via öronen, inte ögonen, i en tid när fler och fler nås av litteraturen via ljudböcker. Att det är Fredrik Wikingsson som får uttala sig i SVT om priset och inte någon litteraturkännare är talande för hur märkligt det blir att tilldela priset till en artist som Bob Dylan."

Erik Jersenius, kulturredaktör VLT:

"Jag upptäckte Bob Dylan som tonåring, efter ett ganska långt motstånd. Trots att han är skaparen av rocklyriken. Jag upptäckte honom på allvar när jag hörde titelspåret 'Hurricane' på albumet 'Desire', ett fantastiskt berättande om boxaren 'Rubin Carter' som döms oskyldig med rasistiska motiv. En tydlig Dylan-låt, om frihet, förtryck och rättvisa. Extremt politiskt."

Gunilla Kindstrand, kulturchef Mittmedia:

Annons

"Nu skrockar framlidne akademiledamoten Lars Forssell i sin himmel. Han lyfte ofta fram rimmets dynamik som en viktig beståndsdel i diktkonsten. Rim ansågs ju länge som något nästan provocerande i det som ansågs vara seriös diktkonst. Jag tror Lars Forssell kom åt något mycket viktigt där."

Annons

Cecilia Ekebjär, kulturredaktör Dalarnas Tidningar:

"Oj akademin överraskar igen!

Förra året prisades en ny genre, det litterära reportaget, i år sprängs ännu en barriär när Dylans sjungna poesi får priset. Jag skulle vilja ha haft en kamera i rummet vid akademiens möten den senaste tiden, detmåste ha diskuterats livligt!

Jag har inte en jättenära relation till Dylans texter, men tänker läsa in mig, det är den effekten Nobelpriset brukar ha, att det öppnar nya läsvärldar.

Har du jättebra koll – eller ingen alls? I november läser vi Bob Dylans poesi tillsammans i Mittmedias digitala bokcirkel. Hoppas vi ses!"

Christina Busck, kulturredaktör i Hälsingland:

"Gud vad trötta vi kommer att bli på alla hundratals coverband i Hälsingland som nu måste köra enbart Dylan-låtar framöver. Skämt åsido, Dylan har skrivit fantastiskt texter och många finns översatta till svenska. Bland annat har ju Mikael Wiehe sjungit in Dylan liksom Nationalteatern. En favorit är 'Men bara om min älskade väntar”'"

Läs mer: Bob Dylan på svenska – både bra och dåligt

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan