Annons

Annons

Annons

Annons

NHL

Eddie Läck inför NHL-starten: ”Jag har en väldigt bra chans nu”

Eddie Läck går nu in i sin fjärde NHL-säsong. Och Carolinas målvakt hymlar inte om sin målsättning. Med samtliga pusselbitar på plats är det nu han ska in och ta förstaspaden på allvar.
– Nu är jag helt redo, och det är upp till mig att visa det. Det är dags att ta chansen på riktigt, säger Norrtäljekillen.

Backen Ron Hainsey hjälper Norrtälje IK-fostrade Eddie Läck att rädda en puck under en match mot Anaheim Ducks förra säsongen.

Bild: Chris Carlson

Annons

Stormen Matthew låg och hotade i utkanten av USA:s östkust, inte långt från staden Raleigh i North Carolina där NHL-hockeyns virvelvindar huserar. Men förutom regn och några enstaka strömavbrott klarade sig staden oskadd. Det är annars här, inte allt för långt från orkanens öga som Norrtäljes enda NHL-stjärna äntligen har hittat lugnet.

Det har tagit tre NHL-säsonger, men det är först nu som målvakten Eddie Läck börjar känna att pusselbitarna på andra sidan Atlanten börjar falla på plats. Både socialt och professionellt.

– Man ska inte underskatta det där. I början var det mycket nytt och det var resor hit och dit. Jag fokuserade mycket på vad som hände runt omkring och gick samtidigt runt och var orolig för om jag skulle få stå nästa match eller inte. Nu har jag kommit in i allt, både socialt och hockeymässigt. Det är skönt att ha hittat det lugnet nu, säger Eddie Läck till NT-sporten.

Annons

Annons

Känslan inför en NHL-säsong har aldrig varit bättre. Under sommaren har träningsupplägget sett annorlunda ut jämfört med tidigare, med mer målvaktsrelaterad träning under långa perioder i Kanada.

– Ja, jag har förändrat en hel del. Jag har jobbat väldigt mycket i knepiga målvaktspositioner och de ytterlägen man hamnar i som målvakt. Jag känner mig mycket starkare där nu. Så det i kombination med att jag har hittat lugnet och att det känts jäkligt bra under försäsongsmatcherna gör att jag är grymt laddad för den här säsongen. Jag kunde inte ha en bättre känsla.

Rent prestationsmässigt var fjolåret med Carolina Hurricanes en berg- och dalbana för Läck. När hans andra säsong i klubben drar i gång i natt med bortamötet med Winnipeg Jets är målsättningen klar.

– Läroperioden är över. Nu är jag helt redo, och det är upp till mig att visa det. Det är dags att ta chansen på riktigt. Jag har en väldigt bra chans att få mycket speltid nu.

Eddie Läck, här under tiden i Vancouver där han spelade två säsonger. I omklädningsrummen i NHL har Eddie Läck gjort sig känd som en pratglad och skojsam person. "Jag är inte den som sitter tyst direkt" säger Läck till NT-sporten.

Bild: JONATHAN HAYWARD

Förhoppningarna och målen är därmed högt ställda inför säsongen. I kampen om förstaspaden i laget ställs han mot klubblegendaren Cam Ward, som var med och vann Stanley Cup med klubben 2006.

– Cam är en jätteduktig målvakt. Men jag känner att i år, om jag gör det bra, så kommer jag få spela mycket och få ett stort förtroende. Jag har alltid varit lite av en "late bloomer" i min utveckling. Nu är jag redo, och om tre år hoppas jag vara på toppen av min karriär.

Annons

Vad man kan förvänta sig av laget Carolina den här säsongen splittrar världens hockeyexperter. Flera menar att de blir sist i Metropolitan division, medan andra kraftigt höjer ett varningens finger och menar att det unga laget på allvar kan utmana om slutspelsplasterna. Frågar man Eddie Läck är saken klar.

Annons

– Vi har ett jäkligt ungt och spännande lag. Vi överraskade många i fjol och jag tror att vi kan överraska ännu fler i år. Vi har ett hårt jobbande lag och ett spelsystem som alla följer. Sen har vi de där speciella spelarna som kan gå in och avgöra matcher varje kväll i Jeff Skinner, Justin Faulk, och så klart svenskarna i Elias Lindholm och Viktor Rask.

LÄS MER: Sporten tippar Carolina som bottenlag – så går det för alla NHL-klubbar

Ja, Carolina har de senaste åren blivit ett riktigt svensklag. Förutom Läck, Lindholm och Rask spelar även Viktor Stålberg och Joakim Nordström i laget. Senaste nytt är även att backen Klas Dahlbeck fått en plats i truppen.

Just svenskfaktorn i laget är en stark anledning till att Eddie Läck trivs så bra socialt.

– Vi hänger mycket tillsammans, och bor i samma lägenhetskomplex. Det blir mycket tv-spel. Sen gillar ju de andra killarna att spela kort också. Men det tycker inte jag om.

Vad gör du då istället?

– Då tar jag på mig kockmössan och lagar mat åt grabbarna. Det har blivit lite av min roll. Men det är kul, jag gillar att servera dem.

Vad bjuds det på oftast när du har mössan på?

Annons

– Många klassiker. Gärna egenrullade svenska köttbullar. I bland blir det fisk i ugn. Sen gillar jag att testa nytt ibland med.

Får Eddie Läck bara gott om speltid så kunde hockeylivet inte vara mycket bättre än det är nu. En av matcherna som kommer i början är mot hans före detta NHL-lag, Vancouver Canucks. En match han väldigt gärna vill stå, och än mer vinna.

– Det blir ju lite speciellt. Men mindre speciellt ju längre man är ifrån klubben. Men de har en vass svensklina (Daniel Sedan, Henrik Sedin och Loui Eriksson), som jag gärna vill stoppa.

Annons

Hur mycket koll har du annars på dina tidigare lag, följer du Brynäs och Leksand?

– Det blir tyvärr mindre och mindre för varje år. Jag kollar resultaten och så, men ser inga matcher. Men min pappa bor ju i Leksand, så jag brukar få rapporter från honom.

Då får du alltså höra att det inte går så bra just nu ...

– Haha, ja tyvärr. Det är inte så glada rapporter.

Vilka håller du på när Leksand och Brynäs spelar?

– Oj, jag får nog passa på den. Fast nej, det är faktiskt Leksand eftersom pappa bor där och jag är där mycket på sommaren.

Norrtälje IK då?

– Oj, den är tuffare. Visst tränar väl Niklas Andersson klubben? Du ser, lite koll har jag allt, säger Eddie Läck, som menar att moderklubben får vänta ett antal år innan Norrtäljesonen är aktuell för en comeback.

Fakta:

Namn: Eddie Läck.

Ålder: 28.

Kommer från: Norrtälje.

Bor: Raleigh, North Carolina.

Annons

Familj: Fästmö, förlovad i somras.

Position: Målvakt.

Moderklubb: Norrtälje IK.

Klubbar i karriären: Norrtälje IK, Djurgårdens IF, Leksands IF, Brynäs, Manitoba Moose, Vancouver Canucks, Chicago Wolves, Carolina Hurricanes.

Räddningsprocent säsongen 2015/2016: 90,1 procent (34 matcher).

Lyssnar på: House.

Läser: Faktabaserade böcker.

Ser på tv: Walking Dead.

Det visste vi inte om Eddie Läck: Har en hund som heter Bella.


Marcus Sjönneby

0176-795 65
marcus.sjonneby@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan