Annons

Annons

Annons

Krönika: Spekulationerna är i full gång

Haruki Murakami, Adonis eller Ngugi wa Thiong'o?

Eller kanske Philip Roth?

Spekulationerna är i full gång inför årets Nobelpris i litteratur. Vi är många som är spända på vilket namn som ska läsas upp när den där välkända dörren till Börssalen öppnas i morgon.

Många av namnen har funnits med i spekulationerna i flera år. Där finns kenyanske Ngugi wa Thiong'o, som har skrivit om kolonialism och afrikansk erfarenhet, syriske poeten Adonis och japanske Haruki Murakami, med sina surrealistiska världar.

Men var är kvinnorna? Det märkliga är att det finns så få kvinnor bland de namn det spekuleras kring i år.

Jodå, visst är Joyce Carol Oates med på de där listorna, precis som så många gånger förr. Men hon är rätt ensam, det är mest män det viskas om i förhandsspekulationerna.

Annons

Det är länge sedan en amerikansk författare belönades, det har inte hänt sedan Toni Morrison fick priset 1993. Det skulle möjligen tala för att det är Oates tur, eller Philip Roths för den delen, men så tänker inte Svenska Akademien. Det finns ingen kvotering eller fördelningslista att ta hänsyn till.

Annons

Jag hoppas att Oates får priset någon gång, hon har en sällsynt förmåga att skärskåda det mänskliga psyket och teckna en mångfacetterad bild av det amerikanska samhället, inte minst ur ett kvinnligt perspektiv.

Förra året gick priset, som bekant, till vitryska Svetlana Aleksijevitj, för hennes skildringar av den sovjetiska erfarenheten via en kör av röster. Ett utmärkt val, där akademin knöt an till tidigare pristagare som Herta Müller och Imre Kertész, författare som skildrar en mörk, europeisk erfarenhet.

Kanske är det dags att rikta blicken mot poesin eller dramatiken den här gången.

Ett namn som det pratats om i flera år är norske Jon Fosse, ständigt aktuell på teaterscenerna med sin avskalade dramatik. Hans strama, poetiska berättelser är som en tyst och mulen höstdag vid havet, med sitt koncentrerade innehåll, där människors inre träder fram på scenen.

Men, som sagt, det finns ingen kvoteringslista. Svenska Akademien är oförutsägbar, även om spelbolagen har varit plågsamt pricksäkra i sina odds på senare år.

Det är lite trist, överraskningen är en del av magin med Nobelpriset.

Ibland får vi applådera en favorit som Tomas Tranströmer eller Alice Munro. Ibland får vi istället lära oss ett nytt namn och ta del av ett nytt författarskap.

Annons

Ovisshet och förväntan är en del av surret utanför dörren till Börssalen strax före klockan ett i morgon.

Annons

Vem det blir som får priset? Säg det. Det finns som sagt många namn som snurrar i spekulationsloopen.

Om jag ska pressa ur mig en gissning säger jag Ngugi wa Thiong'o. Eller Jon Fosse.


Margaretha Levin Blekastad

0176-795 60
margaretha.levin@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan